Редовните тренировки винаги се отплащат както на физиката ни, така и на психиката ни. Освен че оформят тялото, те допринасят да се чувстваме жизнени и щастливи (да, заради серотонина, който се отделя по време на спорт).

Тренировка, фитнес и как да се възстановим най-ефикасно

Най-добрите начини да се възстановим след тренировка

И то без да включваме протеиновия шейк

Все пак, за да имаме такива резултати, едно от ключовите неща е да изпълняваме прецизно и правилно упражненията в залата. Но преди да сме грабнали първия спортен клин в магазина, нека разберем кое наистина е най-доброто облекло за фитнес и как да го открием.

Здрави платове

Някои помагат за изпаряването на потта от кожата ни по време на тренировка, а други я абсорбират. Има много дишащи синтетични тъкани, които "отвеждат" потта от кожата ни, като така помагат за охлаждането на тялото. Дрехите, изработени от тъкани, съдържащи полипропилен, са добър избор за упражнения и други дейности, при които има вероятност да се потим много.

Снимка 588630

Източник: iStock

Памучните тениски и панталони абсорбират потта, а не я отдръпват от кожата и не ѝ помагат да се изпари бързо. Ето защо, докато тренираме, може да усетим памучните си дрехи тежки и мокри, пише Everyday Health.

Изобщо не е добра идея да носим дрехи, изработени на основата на каучук или пластмаса, които не позволяват на потта да се изпарява и поддържат телесната ни температура твърде висока по време на тренировка.

Според тренировката

За да сме сигурни, че тренировъчно ни облекло пасва на тялото ни и тренировката, която сме планирали, е добре да вземем под внимание:

  • Ако бягаме или караме колело, е хубаво да избягваме панталони с широки крачоли или обемни панталони, които могат да се оплетат в педалите или краката ни.
Снимка 588625

Източник: iStock

  • За дейности като йога или пилатес еластичните тъкани, които прилепват към тялото, са добър избор.

Според сезона

Ако тренираме на открито или играем сезонни спортове, може да се наложи да сменим дрехите, което носим спрямо времето. Ето няколко съвета, когато избираме какво да облечем за упражнения навън:

  • Горещо време: През топлите летни месеци е най-удачно да изберем тъкани, които позволяват на кожата ни да диша и отвежда потта. Дрехи, които са удобни и ни позволяват да се движим свободно.
Снимка 588627

Източник: iStock

  • Студено време: Трябва да се облечем топло, но да имаме предвид, че пулсът и телесната ни температура ще се повишат. Така че най-добрият вариант е да се облечем с няколко дрехи една върху друга, за да можем да ги свалим по време на тренировката. Важно е да напомним, че трябва да се обличаме за време, което е по-топло от това, което показва термометърът навън. И да не забравяме да покриваме главата, ушите и ръцете си, за да ги предпазим от изстиване.
Спортът, тренировките на открито и защо винаги трябва да ги предпочитаме през тези в зала

Защо да предпочетем тренировките на открито

И не само през лятото

  • Мокро или ветровито време: Нищо не може да съсипе тренировката на открито по-бързо от това да се намокрим под дъжда или да ни спре силен вятър. В този случай е добре да изберем ветроупорно и непромокаемо яке за спорт.