Солта е най-използваната подправка в кухнята и това не е никак случайно. Без нея нищо не е същото на вкус, но, разбира се, трябва да сме внимателни в количествата, за да не превърнем ефекта в дефект. Солта не просто прави ястието солено, тя има много по-важна роля и затова без нея просто не става.

Черната сол и богатият ѝ минерален състав, който я прави толкова полезна за човешкия организъм

Koе прави черната сол толкова полезна за организма

Съдържа нещата, без които не можем

Тя има свойството така да активира рецепторите, разположени върху езика ни, че да усещаме всички вкусове на ястието много по-интензивно. По този начин то ни се струва много по-вкусно, когато сме добавили необходимото количество сол.

Солта концентрира вкусовете и намалява активността на водата, като така дори обикновената супа ни се струва като гурме ястие. Освен това подобрява и аромата на храната, която приготвяме. Йоните в солта се привличат от част на наличната вода и по този начин летливите съединения се изпаряват по-бързо и ароматът на ястието се разнася надалече. А това ни кара да нямаме търпение да го вкусим.

Снимка 634254

Източник: iStock

Солта стимулира и умамито - нежният и приятен послевкус, петият вкус, който улавяме с рецепторите в устата си и който ни доставя най-голямо удоволствие. Тя подтиска горчивината и подсилва киселинността и сладостта на това, което приготвяме, затова по една щипка присъства в повечето рецепти за кексове, торти и други десерти.

Благодарение на нея вкусовите рецептори усещат сладостта в много по-голяма степен. Освен това се смята, че натриевият хлорид пречи на свързването между горчивите съединения и техните вкусови клетъчни рецептори.

За науката все още си остава мистерия начинът, по който солта успява да подобри вкуса на всяко едно ястие. Предполага се, че със своята химична формула натриевият хлорид, който я съставя, влияе по специфичен начин на рецепторите върху езика и в устната кухина и те стават по-чувствителни за всички вкусове.

Снимка 634253

Източник: iStock

Освен това соленият вкус е този, който усещаме най-силно. Това се дължи на епителните натриеви канали (eNaC), които са основно пори, които позволяват на натриевите йони да преминат в клетките на вкусовите рецептори. А те пращат сигнал на мозъка, че нещо е солено.

Признаците, че приемаме много сол

Признаците, че приемаме много сол

И че това наистина ни вреди

Има и нещо друго много важно - натриевият хлорид е вещество, което се среща в големи количества в нашия организъм и участва в редица процеси като електролитен баланс, контрол на кръвното налягане и функциониране на нервната система. Затова и мозъкът ни добре знае, че имаме нужда от него и дори подсъзнателно го търсим, предава ScienceSwitch.