Неотдавна Tesla показа своя нетрадиционен модел автомобил, който би могъл да се превърне в соларен миникемпер при определени условия. Съвсем скоро обаче се появи нов играч, или по-скоро играчи, чиято версия е и на вид, и на практика, по-слънчева. И си е чист кемпер.

Tesla Cybertruck, CyberLandr и нестандартният проект за къща на колела

Имаш Cybertruck - имаш къща на колела

Удобно, практично и икономично

Група от 22-ма студенти от Технологичния университет в Айндховен, Нидерландия, по-известни като Solar Team Eindhoven, току-що представиха своя соларен кемпер. Нарекли са го Stella Vita.

"Самоподдържащата се къща на колела", както я наричат младите изобретатели, се задвижва от слънчеви панели върху покрива, с помощта на които би могла да измине малко над 700 км на ден. Стига обаче денят да е слънчев и консумацията на електроенергия да се сведе до минимум, каквото и да означава това.

Снимка 547236

Източник: Eindhoven University of Technology

Иначе пълното зареждане на слънчевите батерии отнема между два и три дни. Затова и кемперът е подходящ за кратки пътувания, по време на които може да се спира често и за няколко дни.

Снимка 547237

Покривът на Stella Vita се издига и допълнително увеличава пространството, в което има тоалетна, диван и стандартно легло за двама възрастни. Както и малка зона за готвене и хладилник, които функционират изцяло на слънчева енергия, съобщават още от Ars Technica.

Снимка 547241

Източник: Eindhoven University of Technology

По план на 19 септември кемперът трябваше вече да е тръгнал от Айндховен към Пунта де Тарифа, най-южния край на Испания и континентална Европа.

Но преди часове младите учени обявиха, че Stella Vita не е потеглил. Обясняват отлагането с технически причини, защото за екипа "е най-важна сигурността на превозното средство", както самите студенти обясняват в Instagram.