Въпреки че времето е все още променливо, топлите месеци са пред нас и трябва да изберем правилната слънцезащита. Когато говорим за предпазване от вредните лъчи, най-често акцентираме върху кожата. Но има и една друга част от тялото ни, която се нуждае от специална грижа.

Очите ни са не по-малко податливи на слънчевото греене и също могат да "изгорят". Това неприятно състояние се нарича фотокератит. То се получава най-често от отразяването на слънчевите лъчи в различни повърхности. Затова е важно очите да са добре предпазени, когато практикуваме зимни спортове - отблясъците от слънцето в снега са повече от вредни.

Пред лятото обаче също е възможно да ни диагностицират с фотокератит. Отразяването на вредните UV лъчи в морската вода и дори в пясъка може да причини сериозни увреждания на очите. Директното излагане на слънчева светлина без очила също води до "изгаряне".

Снимка 481043

Източник: iStock

Основните симптоми, които ни подсказват, че слънцето вече е нанесло вреда на очите ни, са зачервяване, болка, сълзене, замъглено виждане, чувствителност към светлината. Понякога се появяват и възпалителни процеси като конюнктивит.

Ако тези симптоми продължат повече от ден, когато сме се излагали на слънце, трябва да се консултираме с офталмолог. Лечението на фотокератита най-често включва капки и стероидни противовъзпалителни, пише Insider.

Снимка 481042

Източник: iStock

Точно както когато кожата ни изгори от слънцето, така и при фотокератита неприятните усещания могат да отшумят и сами. Но е важно да бъдем внимателни при повторно излагане на UV греене.

Качествените слънчеви очила с добра защита, както и носенето на шапка, са основните начини да предпазим очите си. Когато избираме слънчеви очила, трябва да се спрем на модел с 90-100% UV защита, стъклата трябва да са поляризирани, а рамката е добре да е по-широка, за да защитава по-голяма площ.

Слънцето, витамин D и как да си набавяме достатъчно по естествен начин

Как да си набавим достатъчно витамин D от слънцето

Не ни е необходимо много

Ако не осигуряваме необходимата защита на очите си, може да се стигне и до по-сериозни последствия в дългосрочен план - като катаракта, ранна загуба на зрение, стареене на кожата около очите и различни видове онкологични заболявания.