Със сигурност изхвърлянето на храна е един от навиците, от които трябва да се откажем час по-скоро, ако все още не сме го направили. Да, невинаги успяваме да си изядем всичко, но е важно да знаем на кои продукти и остатъци можем да намерим добро предназначение, вместо просто да ги захвърлим в кофата.

Плодовете, зеленчуците, хранителните отпадъци и как да вземем най-доброто от тях

Как да вземем най-доброто от плодовете и зеленчуците

Хранителните отпадъци, които по-добре да не изхвърляме

Крутони

Ако все не успяваме да го доядем, можем да съберем филиите, които са останали, да ги нарежем на малки кубчета, да ги запечем и да си приготвим крутони, които да чакат, докато ни дойде вдъхновението да приготвим крем супа.

Костен бульон

Пилешки, свински, телешки кокали - от тях става страхотен костен бульон. Трябва само да ги запечем малко във фурната, след което ги варим на слаб огън дълго - денонощие или повече.

Снимка 515802

Източник: iStock

Готовият бульон изпозлваме като добавка към различни ястия или консумираме чист - има редица ползи за здравето. Съхраняваме в хладилника и пестим доста средства от купуването на готово бурканче с бульон.

Костният бульон, ползите от него и защо да го консумираме често

Костният бульон - истинска суперхрана

Всичко, от което се нуждаем

Зеленчуков бульон

Частите от зеленчуците, които не ползваме за салата или за някое ястие, също лесно могат да се озоват в една тенджера с малко вода и да си направим вкусен бульон, който със сигурност е за предпочитане от този на кубчета в магазина.

Сладка

Тях можем да приготвим не само от самите плодове, но и от техните кори. Подходящи за целта са тези на динята, както и на цитрусовите плодове. В интернет със сигурност ще намерим много подходящи рецепти за тях.

Снимка 533470

Източник: iStock

Ароматизатор

Корите от цитрусовите плодови притежават способността да неутрализира неприятните миризми. Зимата ги слагаме на парното или на печката, а сега може просто да загреем малко вода на котлона и да настържем или нарежем кората от един лимон. Така неутрализираме ароматите в кухнята лесно и натурално.

Във фризер

Именно там е мястото на всички пресни билки и подправки, които се съмняваме, че ще успеем да оползотворим, преда да е станало наложително да изхвърлим. Kогато ги замразим, можем да ги ползваме доста дълго време.

За по-лесно го нарязваме на ситно и ги слагаме с малко вода във формичките за лед. А после си взимаме колкото кубчета са ни необходими, съветва ни healthline.

Подправки, сукуленти, сансевиера - най-добрите растения за кухнята

Какви растения да отглеждаме в кухнята

Имаме избор

Тор

Утайката от кафето изхвърляме в кофата без много да се замисляме. А тя е страхотен вариант за естествено наторяване както на стайните растения, така и на насажденията в градината.