Скариди в доматен сос, скариди току-що панирани, скариди в паеля - най-обичаме да ги хапваме през лятото и няма как да не ги свързваме с морските дестинации. Където и да се озовем по време на лятната ни отпуска, винаги се оглеждаме за заведения, в които се предлагат скариди. И понеже все тази вкусотия ни е в ума, подходящо е да споделим и за любопитните неочаквани ефекти, свързани с консумацията й.

Чия, ленено семе и другите видове семена - храната, която диетолозите препоръчват да ядем всеки ден

Храната, която да ядем всеки ден

Често я пропускаме, а е много полезна

Набавяме си повече протеин

Скаридите са доста богати на протеини. В порция от едва 90 грама има 19 грама протеин, което се равнява на около 75% от общите калории, които са ни необходими дневно от протеини. Затова особено ако целим да ядем повече протеини, спокойно можем по-често да включваме скаридите в менюто си.

А да си набавяме протеини ни е необходимо, тъй като те помагат да запазим чистата си мускулатура, а и оказват важна роля в растежа и възстановяването на телесните клетки и тъкани, регулирането на ензимите и хормоните, както и поддържането на баланс на течностите в организма ни.

Снимка 583171

Източник: iStock

Набавяме си повече мед

Основен минерал, за който обикновено не се говори много, но е добре да си го набавяме заради свойствата му да подпомага усвояването на желязо и образуването на съединителна тъкан и невротрансмитери, е медта.

Диетолозите съветват мъжете и жените, които не кърмят и не са бременни, да приемат 900 микрограма мед на ден. А отново в порция от само 90 грама скариди се съдържат приблизително 300 микрограма мед.

Повишаваме диетичния си холестерол

Вероятно сме наясно, че наситените и трансмазнините оказват неблагоприятно въздействие върху здравословните нива на холестерол в кръвта ни. Тук обаче става въпрос за диетичния холестерол в тялото ни, който може да се повиши при консумацията на скариди.

Снимка 583170

Източник: iStock

За него повечето специалисти препоръчват да се ограничи до 300 милиграма на ден. Добрата новина е, че 140 милиграма диетичен холестерол (и нула грама наситени мазнини) пък се съдържат в порция от 90 грама скариди. Въпреки това, препоръчително е когато ядем скариди, да не ги комбинираме с тежки и мазни сосове, както и пържени панировки.

Може да се пренаситим с натрий

Повечето морски дарове, които можем да си купим от магазините, се обработват със съставки, богати на натрий, за да действат като консервант. Солните разтвори наистина помагат да се запазят целостта и качеството на продукта, но от друга страна могат да влошат хранителните му качества. Затова е добре да внимаваме когато купуваме скариди, дори и такива, които не са панирани или подправени.

Снимка 583169

Източник: iStock

Най-полезният ориентир е да търсим скариди, на които може да разчитаме, че са с под 140 милиграма съдържание на натрий за една порция (това се счита за ниско съдържание на натрий).

Не си набавяме достатъчно омега-3 мазнини

Вероятно ни се струва напълно изненадващо, но скаридите изобщо не са толкова богати на омега-3 мазнини, колкото се говори. Всъщност, най-високо съдържание на омега-3 мазнини има в рибите херинга, сардини и атлантическа сьомга. При тях за порция от 90 грама има между 1.19 и 1.83 грама омега-3, докато в същото количество скариди - едва около 0.24 грама.

Снимка 583168

Източник: iStock

И за да приложим тази информация към ежедневния ни хранителен режим, уточняваме, че препоръката за съобразен прием на омега-3 мазнини е 1.6 грама на ден за мъже и 1.1 грама на ден за жени, които не са бременни или кърмят.

Испания, храната и 10 неща, които непременно да опитаме там

Какво непременно трябва да опитаме в Испания

10 неща за ядене, които не бива да пропускаме

И съветът тук е не толкова свързан с консумацията на скариди, колкото с това, че за да си набавяме нужната на организма ни доза омега-3 мазнини, е добре да ядем и от по-мазните риби, каквато е сьомгата например, пише Eat This, Not That.