Един от най-големите недостатъци на големия град е трафикът. И то не само заради факта, че вредните емисии от автомобилите замърсяват въздуха, който дишаме, а и заради шума, който вдигат.

Случвало ни се е да живеем на някоя по-натоварена улица, където в летни дни, когато прозорците са отворени, на моменти сме имали чувството, че главата ни ще се пръсне.

Оказва се, че трафикът не влияе негативно само на хората, а и на птиците. Учени от института по орнитология Max Planck и от университета на Северна Дакота установяват, че птиците стареят по-бързо, заради шума от автомобилите, пишат от Science Daily.

Зеброви амадини

Източник: iStock

Зеброви амадини

Учените изследват птици от вида зеброви амадини, които живеят в Австралия, и установяват, че много от младите екземпляри, изложени на шум от моторни превозни средства, имат много повече увреждания, които по принцип са характерни за по-възрастните индивиди.

Климатичните промени, птиците, рибите и как се отразяват на животните

Как животните се приспособяват към климатичните промени

Въпрос на оцеляване

От направените изследвания учените заключват, че шумът оказва негативно влияние на теломерите - крайчетата на хромозомите, които предпазват гените от увреждания. На колкото по-голям автомобилен шум са изложени зебровите амадани, толкова по-къси теломери имат и то още от ранна четиримесечна възраст. По-късите теломери обикновено са признак за по-бързо остаряване.

Изследователите оценяват влиянието на излагането на шум от трафика върху общо 263 птици, като сравняват дължините на теломерите на пернати от 21 до 120 дни след излюпването.

Снимка 470462

Източник: iStock

"Нашето проучване предполага, че самият градски шум, независим от многото други аспекти на живота на града, като например светлинно замърсяване или химическо замърсяване, е свързан с увеличена загуба на теломери, което допринася до стареенето на тези птици", разказва д-р Адриана Дорадо-Кореа, един от авторите на изследването.

Тя допълва, че изследването им е първата стъпка към идентифициране на причинно-следствените механизми, които могат да отчитат различията в продължителността на живота, наблюдавани между птиците, живеещи в градска или селска среда.

Замърсяването, врабчетата, градските птици и как им влияе мръсният въздух

Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели