Случаите на онкологични заболявания в световен мащаб не спират да се покачват, а лечението им сякаш не достига тези нива на ефективност, които ни се иска. Затова и учените не спират да търсят нови начини за справяне с рака, излизайки дори извън границите на нашата планета.

Хю Джакман и предупреждението му за рак на кожата

Каква опасност грози Хю Джакман

Актьорът има какво да каже на последователите си

Преди дни на сайта на NASA бе публикувана информация за един нов, интересен проект. Той е част от програмата на Белия дом, обявена през 2022 г., целяща да се намали смъртността от рак в страната през следващите 25 години с поне 50%. И в плана за постигането й са включени десетки отдели и агенции, в това число и тази за изследване на космическото пространство.

Акцентът е върху Програмата за човешки изследвания на NASA. Досега тя се фокусираше предимно върху прогнозиране и оценката на радиационните рискове за хората по време на полети в Космоса, както и за тяхното неутрализиране.

А тестовете се провеждат в микрогравитационна среда, която сега ще бъде от полза и за проучване на по-ефективни начини за лечение на онкологични заболявания. Лабораторните условия, в които клетките растат в тази среда, позволяват да се изучава растежът и функционирането на раковите клетки по начини, които не са възможни при нормални условия.

За тези научни цели се използват т.нар. тъканни чипове, които са създадени от специфични видове човешки клетки и имитират сложните функции и процеси, протичащи в отделните органи от човешкото тяло. С тях се правят тестове, за да се види реакцията на стрес, лекарства и генетични промени. Установява се и дали гените на даден човек го правят по-податлив към развитието на рак или как радиацията повлиява на клетките.

Снимка 620175

Източник: iStock

Освен на Земята, опити с цел подпомагане на научните открития се извършват и в открития Космос. В края на миналата седмица две нови експериментални лекарства срещу рак бяха изпратени към Международната космическа станция, за да се види какъв ефект ще дадат в условията на микрогравитация.

Заедно с медикаментите на борда на втората частна мисия Axiom Mission 2 бяха изпратени и клетки, засегнати от левкимия, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Тъй като вече съществуват данни, че в тази среда регенерацията на клетките се случва по-бързо, то тестовете на медикаментите също ще дадат по-бърз резултат. И така скоро ще знаем дали те ще успеят да дадат търсения ефект.

И преди са правени подобни експерименти в Космоса, с които се доказва, че раковите клетки се разпространяват по-бързо с тези условия. По време на предишната мисия на Axiom се установява, че туморните стволови клетки могат да утроят размера си само за 10 дни. Това е свързано с активирането на специален ензим, който им помага да се клонират и да избегнат имунния отговор на организма. По този начин те стават латентни и към познатите терапии.

UV лампите за гел лак, мутацията и опасността от рак на кожата и както показва ново изследване

Когато красивият маникюр води до клетъчни мутации

Какво показва ново изследване на ефектите от UV лампите за маникюр

Именно затова сега изследователите акцентират усилията си към откриване на ефективно терапии, които да могат да неутрализират този бърз растеж на раковите клетки и инхибирането на ензима за метастази в условията на микрогравитация. И ако успеят, то откритията им могат да се прилагат на Земята за ранно лечение на онкологични заболявания, предава Daily Mail.