Катрина Спейд е основател на първата компания в САЩ за "човешко компостиране". Предлаганата услуга е точно това, което изглежда - алтернатива на традиционните методи като кремация и погребение, която е на път да се превърне в законосъобразна практика в щата Вашингтон.

Компостирането е процес на разграждане на органични материали и отпадъци, които след това се ползват като високохранителна тор. Процесът е напълно естествен и е в основата на естествените цикли на живота на планетата ни.

Снимка 411717

Източник: iStock

Услугата, която предлага компанията на Спейд, представлява репликиране на тези естествени процеси след смъртта на човек в специални съоръжения. 

Тялото на починалият се поставя в затворен съд, пълен с кислород и растителни материали, като слама и дървени стърготини например.

Най-близките на покойника могат да участват в миенето и повиването на тялото в тънък плат, и след това сами да натрупат сламата и дървените частици. По този начин се ускорява разграждането на тъканите и "компостът" е готов след около 30 дни. 

Снимка 411718

Източник: iStock

Идеята е целият процес на раздяла с покойния да се случва по максимално хуманен начин, спазвайки естествените природни закони.

Спейд и компанията й получават огромна подкрепа от местното законодателство и се очаква практиката съвсем скоро да бъде разрешена по законов път.

От The Guardian съобщават, че Спейд вече има над 7000 заявки за въпросната процедура.