Всеки ден хиляди софиянци влизат и излизат от метростанция "Сердика" и сякаш не обръщат внимание на античния пейзаж, сред който крачат. Погълнати от задачите си, всички ние приемаме археологическите ценности за даденост, без да се интересуваме от богатата им история.

А Сердика е древен град, граден от римляните и превърнат във важен икономически и административен център. Но колко хора всъщност познават древната история на столицата ни...

Точно този въпрос си задава и Венета Гяурова от фондация "Съкровищата на България". В разговор със свои приятели подхваща и темата, а веднъж "запалена", компанията им не спира да умува как да върне интереса на хората към експонираните археологически ценности на София.

Тъй като в днешно време всеки разчита на телефона едва ли не за всичко, Венета и приятелите ѝ единодушно приемат, че той е и най-удачният вариант да опознаем средата, която ни заобикаля. Затова създадат нещо специално - мобилна приключенска игра-пътеводител Serdica Riddles, която ни "води" през археологическите забележителности и музейните експонати от антична Сердика.

Снимка 482288

Източник: Фондация "Съкровищата на България"

В мобилното приложение те включват, ако не всички, то поне голяма част от експонираните археологически обекти. Искат историите за наследството на Сердика между II и VI век да предизвикат и интерес по един забавен и интерактивен начин, "за да има тръпка".

Решението намират в създаването на загадки. Така с всеки археологически обект в Serdica Riddles те предизвикват хората да се поразровят за още информация. "Нещо като съвременен Индиана Джоунс с телефон в ръка", шегува се Вената.

И така, заедно със Стела Декова, Веселин Цветанов, Васил Димитров и Милена Райчева се захващат за работа. Благодарение на програма "Културно наследство" към Национален фонд "Култура" и с подкрепата на Регионален Исторически музей - София и ОП "Туризъм" на Столична община, мобилното им приложение вече факт.

Снимка 482406

Източник: Screenshot Serdica Riddles

Serdica Riddles ще помогне на хората да научат - лесно и приятно - кое какво е било, както и кой и защо го е направил.

"България е една от най-богатите страни в Европа по културно наследство. Но въпросът не е само да се гордеем с това и да си го повтаряме като мантра. Трябва самите ние да го опознаваме, съхраняваме и стимулираме, като търсим нови съвременни форми (сред които най-вече дигиталната), за да го представяме и да разказваме историите му", казва Венета.

Мобилното приложение Serdica Riddles вече е налично в App Store & Google Play. С безплатната версия можем да обикаляме и научаваме интересни детайли за античния град, както и да проверим знанията си с три загадки по избор. А ако искаме да открием всички древни тайни на Сердика и да отговорим на 17-те загадки, можем да закупим пълната версия.

Снимка 482286

Източник: Фондация "Съкровищата на България"

Кои са трите най-любопитни загадки в Serdica Riddles?

Едната е тази, която се намира при една от античните тоалетни, т.нар. латрини. Малко хора си дават сметка, че през Античността в границите на Римската империя е имало повече публични тоалетни, отколкото днес. Уникално е да разбереш как хората не са имали притеснения да посещават тази толкова важна част от градската инфраструктура. Правели са го и заедно, един до друг, понякога и на обща скамейка, където са обсъждани и най-важните градски клюки.

Ако трябва да кажа коя е най-трудната загадка, ще избера тази на Западна порта. Тук човек трябва да се вгледа внимателно, да види и основите на кулите, да преброи и колко ъгъла са имали... Разбира се, после ще научи защо римляните са строили кули с различен брой ъгли, както и каква роля са имали те в отбранителната система на града.

Третата е за шифъра на Цезар, намира се при Източната порта на Сердика и е свързана с голямо предизвикателство - разбиване на кодове. Разбира се, този претендира да бъде един първите въобще, също като и се твърди, че е използван от самия Гай Юлий Цезар.

Снимка 482411

Източник: Screenshot Serdica Riddles

За кого е Serdica Riddles?

За всеки, който има смартфон. Serdica Riddles може да се играе по всяко време и от всяко място, но най-вълнуващо е, докато минаваме покрай някой от археологическите обекти. Можем да играем сами, но и заедно с приятели, колеги или семейството. А най-хубавото е, че чрез нулиране на резултата играем многократно.

И накрая, всеки, събрал 65 монети, може да се насочи към някой от двата туристическо информационни центрове на Столична община в центъра, за да си вземе почетна значка на Сердика.