Собствениците на кучета ще ни кажат, че те са най-добрият приятел на човека. Дори са много повече от това. Често обаче са и доста голям разход, що се отнася до храна, поддръжка и здравето им. И не става въпрос за това колко се плащат, за да се сдобием с желаното кученце. Американците например дават средно по 1675 долара на година, за да си купят куче, като чистокръвните породи са пет пъти по-скъпи нечистокръвните и смесените породи.

Кучета, обоняние и какво могат да помиришат, а ние хората не сме в състояние

Всичко, което кучето може да помирише, но ние не

Колко силно е обонянието при кучетата

И въпреки че поне според нас е напълно излишно човек да си взима породисто куче, при положение, че толкова много прекрасни бездомничета чакат да бъдат осиновени, някои хора държат на породата и са готови да похарчат много пари за това. И то учудващо много. Да видим пет от най-скъпите чистокръвни породи кучета, които подбират от The Richest.

5. Азавак - 9500 долара

Като един от най-скъпите домашни любимци в света, азавакът е и един от най-новите. Произхождат от Западна Африка и са използвани предимно като ловни кучета. Те са роднини на близкоизточните и южноиндийските хрътки. Породата е необичайна в Северна Америка, въпреки че набира популярност, откакто Американския киноложки клуб я призна в началото на 2019 г.

Снимка 582805

Източник: iStock

Като ловна продора, кучетата азавак се възстановяват бързо от инциденти и имат малко наследствени проблеми. Засягат ги само епилепсията и болестта на Уоблер. Средната продължителност на живота на азавака е между 12 и 15 години с висококачествена кучешка храна и редовни разходки. Характерът им е такъв, че тренират само когато собственикът им е около тях, така че ни помагат да се поддържаме във форма.

4. Тибетски мастиф - 10 хиляди долара

Това масивно куче си проправи път до Америка и Европа от Тибет, където защитаваше овцете от хищници като мечки, вълци и леопарди. Мастифът достига повече от 68 кг при възрастни мъжки индивиди и отблъсква някои от най-свирепите животни.

Снимка 582804

Източник: iStock

Въпреки че първоначално са използвани като пазители и защитници, те се превръщат в твърде скъп раход за своите собственици що се отнася до поддръжката им. Това е и причината бавно да започват да намаляват и изчезват. Породата е много бдителна и ще защити семейството във всеки един миг и на всяка цена. 

Кучета, звънец и защо полудяват, когато чуят някой да звъни на входната врата

Защо кучетата "полудяват", когато се звъни на звънеца

Защитават дома или нещо повече

3. Чау чау - 11 хиляди долара

Чау чау е една от най-старите и редки породи кучета в света, произхождаща от северен Китай. Чау чау са скъпи за закупуване, но разходите за притежание не свършват дотук. Ще похарчим приблизително 11 хиляди в течение на живота им за храна, лакомства, ветеринарни грижи, подстригване и грижи за здравето.

Снимка 582803

Източник: iStock

Те се нуждаят от честа активност, като четири или повече ежедневни разходки. Освен това, породата е известна с твърдоглавие, което може да наруши способността за обучение и да обтегне връзката ни с кучето. Ентропионът на клепачите, дисплазията на тазобедрената става и лакътя, алергиите и функцията на щитовидната жлеза са най-разпространените здравословни нарушения, засягащи чау чау. При добри грижи продължителността на живота може да се увеличи от 8 до 12 години.

2. Лъвско куче - 12 хиляди долара

Лъвското куче, което произхожда от Франция и е известно също като "френско лъвско куче", е обичано сред европейците повече от 500 години. През 1973 г., когато остават само 65, това е най-рядката порода кучета в света. В момента около 300 кучета се регистрират всяка година по света. Те също са едни от най-екстровертните кучета в света. Изключително активни и игриви са, което ги прави идеални за семейства с деца.

Лъвските кученца обаче изискват и много грижи. Нещастни са, когато са оставени сами за продължителни периоди. Въпреки скъпата им пазарна цена, тези кучета са изненадващо здрави. Освен това получаваме много за парите си, тъй като лъвските кучета живеят от 13 до 15 години.

Леопардова катахула, бедлингтон териер и девет от най-редките породи кучета

9 от най-редките породи кучета

За някои не сме и предполагали, че съществуват

1. Самоед - 14 хиляди долара

Снимка 582802

Източник: iStock

Самоедът, произхождащ от Сибир, е най-скъпото куче в света. Уникалният вид е известен със своето приятелско, привързано и нетърпеливо поведение, както и с усмихнатото си лице. Винаги обаче трябва да държим най-скъпото куче в света на каишка, тъй като то има силен инстинкт да бяга и да се скита с километри. Освен че са интелигентни, общителни и палави, те изискват постоянно внимание, което ги прави идеални за домакинства с деца.