Някога белоопашатите морски орли били широко разпространени по цялото южно крайбрежие на Великобритания - от Корнуол до Кент. Основната им храна включвала птици, зайци и дивеч, което през Средновековието не се харесало на ловците, които започнали безмилостно да ги преследват и убиват.

Замърсяването, врабчетата, градските птици и как им влияе мръсният въздух

Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели

Хората просто не искали да делят храната си с орлите и в началото на XX век видът бил почти напълно ликвидиран във Великобритания.

За щастие след толкова много години опитите за възстановяване на популацията се увенчаха с успех. Преди дни белоопашат морски орел беше видян да кръжи над брега на Корнуол за първи път от 100 години насам.

Снимка 501698

Източник: iStock

В момента той е защитен вид, а броят му нараства все повече, след като беше развъден в плен на остров Уайт. Миналата година пък много птици бяха пуснати на свобода, пише Daily Mail.

Дивата природа, намаляването на популацията на животинските видове и какви са размерите му

Как унищожихме 68% от дивата природа

Наистина притеснителни факти

"Последните сателитни данни показват, че това е G463, един от младежите, пуснати през 2020 г. от остров Уайт", написа в Twitter Рой Денис, ръководител на възстановителните дейности.

Белоопашатият орел (Haliaeetus albicilla) е най-голямата хищна птица във Великобритания, с приблизителен размер на крилата 2.4 метра и дължина на тялото до 90 сантиметра.