Audi е сред марките, които се опитват да изненадват феновете си постоянно. Ето защо съвсем логично бе представен обновеният Audi RS E-Tron GT.

Кога Audi ще представи последната си кола с бензинов или дизелов двигател

Кога ще видим последната кола на бензин или дизел на Audi

Ето какво казва най-силният човек в компанията - Гернот Дьолнер

Това е първият изцяло електрически RS Performance модел на компанията и е забележителен по много показатели. Той ще се предлага в три различни по мощност разновидности - S e-tron GT1, RS e-tron GT2 и RS e-tron GT Performance.

Именно последната е най-мощната и има потенциала да ни спре дъха за секунди. От 0-100 км/ч развива за някакви си 2.5 секунди, а под капака се крие мощност от цели 912 к.с

Снимка 671389

Източник: Audi

Audi RS e-tron GT Performance разполага с два електромотора - един на предната ос и един на задната. Audi са успели да направят така, че намалят теглото както на електромоторите, така и на батерията. Батерията тежи 625 килограма, което е с цели девет килограма по-малко от батерията на предшественика си.

Снимка 671391

Източник: Audi

И всичко това е постигнато макар тя да е доста голяма - цели 105 кВч. Максималната мощност на зареждане на батерията също е по-голяма и става дума 320 кВ. Това означава, че на бърза зарядна станция ще може да зареди от 10 до 80% за 18 минути.

Снимка 671390

Източник: Audi

От Audi твърдят, че само 10 минути зареждане на бърза зарядна станция ще прибавят цели 280 км пробег. Според Top Gear всички тези подобрения и специфики правят RS e-tron GT Performance най-мощната кола за масова продукция, която Audi са правили някога.

Audi Q6 e-tron - SUV, който не всеки може да си позволи

Audi Q6 e-tron - SUV, който не всеки може да си позволи

Audi задава нов стандарт

Цените на S e-tron GT1 стартират от 126 000 евро, тези на RS e-tron GT2 от 147 500 евро, а RS e-tron GT Performance - 160 000 евро.