В последните месеци офисът се превърна в забравена дестинация, а работното място трайно се премести у дома. И когато цял ден сме на една ръка разстояние от хладилника, шансът да прегрешим е наистина голям. Освен ако не спазваме няколко основни правила.

Пазаруване

Много е просто - ако не си купуваме вредни храни, няма да ги ядем. Освен ако не ни налегне такова непреодолимо желание, което да ни закара право до магазина. Но ако из шкафовете в кухнята нямаме пакет чипс, шансът да изядем пакет чипс днес намалява драстично.

График

Ако когато сме в офиса едвам издържаме до 12 часа, за да обядваме, то у дома нещата стоят по доста по-различен начин и обедът понякога може да стане следобедна закуска. А това може би е най-голямата грешка, която правим.

Снимка 491645

Източник: iStock

Трябва да се придържаме към стриктен график за храненията, в който основното място е отредено на закуската. Доказано е, че когато човек се храни по-обилно сутрин и по-малко вечер, това води до по-добър контрол не само върху глада, но и върху кръвната захар. А когато закусваме малко, е много по-вероятно през деня да посегнем към нещо сладко.

Между закуската и обяда е оптимално да има пет часа, а вечерята е добре да бъде между три и четири часа след като сме обядвали.

Или едното, или другото

Друга честа грешка, която правим, е да ядем, докато работим. Този тип разсеяно хранене не само не ни позволява да се насладим на храната, но и увеличава възможността да преядем. Когато си отделим няколко минути само за хранене, тогава можем да го направим осъзнато и с мярка, предава The Healthy.

Снимка 491644

Източник: iStock

Качество, а не количество

Разбира се, че е от съществено значение не само кога ядем, но и какво ядем. Когато сме вкъщи и нямаме време да си сготвим, е много изкушаващо да посегнем към готовите и преработени храни. Да, но те имат едно много лошо качество - да ни пристрастяват.

Лесно ще се ограничим с шепа ядки или една ябълка, но трудно бихме издържали на изкушението да не видим дъното на пакет чипс. А консумацията на преработени храни ни гарантира поне 500 калории отгоре на ден и предразположеност към затлъстяване.

Храната, мозъкът и как му влияе преяждането

Може ли преяждането да увреди мозъка

От ядене не само дебелеем, но вредим и на менталното си здраве

Стрес

Често използваме храната като начин да се успокоим. И най-често в тези ситуации избираме нещо не особено полезно. А за да сложим край на този навик, трябва да си изградим друг, който да ни помогне да се борим със стреса. Няма значение дали ще е медитация сутрин, тренировка в обедната почивка или разходка в парка след края на работния ден - важното е да усетим, че се чувстваме по-добре.