Протеиновите блокчета са неразделна част от всекидневието на мнозина, независимо дали ги консумираме като заместители на храната, или единствено след тренировка. Въпросът е дали сме наясно какъв би бил ефектът, ако ги намалим, или се откажем напълно от тях.

Протеинът, редовната му консумация и от какво количество се нуждаем

От колко точно протеин се нуждаем

И дали не прекаляваме

Един от неблагоприятните ефекти, които бихме изпитали, ако изключим този източник на протеин от храненето си, е повишаване на апетита.

Според изследване, публикувано в Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, хората, които закусват редовно с блокче, богато на мазнини и протеини, хапват с 5% по-малко при последващо хранене, отколкото онези, които наблягат на варианти с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

Снимка 531652

Източник: iStock

От друга страна, ако намалим протеиновите десерти, ще изпитаме и два положителни ефекта, напомнят от Eat This, Not That!.

Според проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences през 2020 г., диетите с високо съдържание на този тип храни могат да увеличат количеството на зловонен амоняк, който се усеща и от околните под формата на лош дъх.

Признаците, че не приемаме достатъчно протеин

Признаците, че не приемаме достатъчно протеин

И защо е важно да го правим

Доказано е и друго. Хората с намалена бъбречна функция не бива да консумират повече от 0.8 грама протеин на ден на килограм идеално телесно тегло. Ето защо трябва да внимаваме в съдържанието на етикета и ако се наложи, да ограничим количеството.