Кое е първото нещо, което трябва да направим, ако сме под напрежение, за да се успокоим? Да поемем дълбоко въздух и, по възможност, да се разходим навън, сред природата. Нищо революционно, но достатъчно ефективно, за да кара учените да продължават да изследват благотворното въздействие на природата върху здравето ни.

Биологът Рейчъл Бъкстън прави точно това - заедно с шест американски университета и Националната служба на природните паркова на САЩ събира данните от десетки изследвания, за да докаже, че хора, които по-често имат достъп до природни звуци като птичи песни и ромолене на поток, подобряват здравето си до 184%!

Проучването на Бъкстън, цитирано от списание Smithsonian, показва, че когато сме изложени на естествените звучи на природата, кръвното ни налягане се повишава, когнитивните ни способности се повишават и дори изпитваме по-малко болка.

Според изследванията най-благотворно за облекчаване на стреса и тревожността се отразяват птичите песни. Звуците от вода - от поточе, дъжд, плискане на вълни, пък допринасят за спокойствието ни и възбуждането на приятни емоции.