От векове човекът знае, че природата държи ключът за здравето му. И въпреки това с напредването на цивилизацията все повече се отдалечава от нея. Точно тогава се намесват медицинските специалисти - те вече са създали точна схема за това от колко природа имаме нужда на година.

Снимка 535317

Източник: iStock

Д-р Рейчъл Хопман от университета Northeastern в САЩ я нарича "природна пирамида" подобно на пирамидата, която определя от какви хранителни групи имаме нужда. Но вместо да дозира количеството месо и въглехидрати, ни ориентира колко време сред природата ни трябва, за да неутрализираме стреса.

20-5-3 са числата, които трябва да запомним. 20 минути сред природата по три пъти в седмицата повишава паметта, познавателните способности и просто ни кара да се чувстваме добре. При положение, че за този интервал не ползваме мобилния си телефон, коментират от списание Prevention.

Снимка 535316

Източник: iStock

Пет часа на месец сред дивата природа е второто стъпало на природната пирамида. Това минималната доза, която ще ни помогне с нивата на стрес. А учените обясняват влиянието на природата с уникалната комбинация между картини, миризми, звуци и усещания.

На върха на пирамидата са три дни на година, в които да сме напълно откъснати от цивилизацията. "Представете си място без обхват на мобилната мрежа и с диви животни", пишат от Prevention. Те се равняват на нещо като йога или медитативен ритрийт.