В края на всяка календарна година редица престижни световни медии или издателства на речници избират думата, която е характеризирала в най-голяма степен изтеклите 12 месеца. За 2021 г. например Оксфордският речник избра думата Vax, а Merriam-Webster - Vaccine.

Снимка 560218

Източник: БГНЕС

Българският сайт "Как се пише" също избра своята дума на годината, но тя няма общо с ваксините.

Така на 20 януари една несъществуваща дума в българския език се оказа определяща за това какво се е случвало в държавата ни в последните 12 месеца. Думата е "преценям", която получи 42% от вота на гласувалите. Последвалите две са "антиваксър" с 34% и "изчегъртване" с 30%.

Сред останалите 10 предложения, по които можеха да гласуват последователите на платформата за грамотност "Как се пише", бяха още актуалната "ваксина", "зелен сертификат", "чекмедже", "Харвард".

Южна Корея, халю и защо Оксфордският речник на английския език включи 26 корейски думи

Докъде стигна кулутрната инвазия на Южна Корея в ежедневието ни

Колко и кои са някои от корейските думи в английския речник

"Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът в медиите и социалните мрежи", се казва на официалния сайт на платформата. Тя е създадена от доктора по български език Павлина Върбанова, която редовно я обогатява с разяснения за правопис, правоговор, граматика и отговаря на запитвания на всеки, който държи да говори правилен български език.