В последната година и няколко месеца много неща в живота ни се промениха. Едно от тях беше размиването на границата между дома и работата, защото много хора започнаха да работят от вкъщи.

Отпуските, упражненията, редът на работното място и как още да си върнем желанието за работа

Как да си върнем желанието за работа след дълъг отпуск

Няколко изпитани трика за настройване на работна честота

А с това и простичкото удоволствие "да си остана вкъщи" като че ли почти изчезна. Как да се насладим на почивните си дни, които се различават от работните само по това колко време седим пред компютъра? Ето как според Apartment Therapy.

Почивка не е равно на пътуване

Да се откъснем от работното си ежедневие не означава задължително да резервираме хотел или полет. Почивка е и да се наспим без угризения, да посветим ден-два-три само на хобито си, да решим, че излизаме в офлайн режим и да не включваме социалните си медии и дори телефона си.

Снимка 439471

Източник: iStock

Разделяй и владей

Apartment Therapy ни съветват да разделим времето си на почивка условно на три зони. Едната е за релакс - тук влизат "мързеливи" активности като сън, следобедна дрямка, слушане на музика, взимане на дълга вана, просто взиране в пространството.

Втората са продуктивни дейности като чистене на къщата, подреждане на летния/зимния гардероб, пускане на пералня, реорганизация на библиотеката и т.н.

Снимка 526660

Източник: iStock

Третата зона на почивка за заниманията, които правим просто за удоволствие. Четене на книга, гледане на всички епизоди от сериал един след друг, приготвяне на тристепенно меню, учене на нов език, спортуване.