Чували сме много хора да казват, че спортът е здраве и няма как да не се съгласим с тях. А футболът, като най-популярната игра, се радва на най-голям интерес. Но предимно от мъжете.

През последните години обаче се правят усилия в насока развиването на женския футбол и те са повече от видими. Към тях попада и инициативата на УЕФА и Disney - Playmakers, която за първи път идва и в България.

Идеята е чрез иновативен подход, базиран на разказването на истории, и с помощта на герои на Disney, децата се забавляват, докато спортуват. Целта на Playmakers е да стимулира момичетата на възраст между 5 и 8 години да спортуват.

Снимка 590218

Източник: Disney

Организаторите твърдят, че има проучвания, според които историите имат позитивната роля при мотивирането на децата да започнат да практикуват спорт. У нас програмата се реализира с подкрепата на БФС и 29 футболни клуба, сред които са Лудогорец, Славия и ЦСКА София.

Очакванията са между 700 и 900 момичета да се включат в Playmakers, която ще се проведе в два времеви прозореца. Първият е между октомври и ноември, а вторият - между март и април.

Тренировките са вдъхновени от добре познати на момичетата филми на Disney, като всички треньори са предварително обучени и оборудвани с необходимата екипировка за заниманията. Те ще окуражават участниците да влизат в ролите на герои като Елза, Анна и Ваяна и ще им показват различни упражнения и движения чрез сцени от филмите.

Снимка 590217

Източник: Disney

Началният етап на тренировките има за цел да изгради увереност у момичетата и стимулира креативното им мислене. След това вече ще се работи върху изграждането на базови футболни умения.

Playmakers е първата стъпка към постигането на основната цел на стратегията на УЕФА за развитието на женския футбол "Time for Action", а именно броят на момичетата и жените във футбола да се увеличи двойно до 2024 г.

Участието в програмата е напълно безплатно, като всеки родител може да запише детето си тук.