Лято е и най-доброто място, на което можем да се намираме сега, е плажът. Комбинацията между слънце, вода и пясък винаги действа като магия, която за секунди ни кара да забравим за стреса. А днес сме се поразмечтали за една още по-приказна ваканция на някой от най-цветните плажове на света.

Horseshoe Bay Beach, Бермудите

Бермудите са известни със своите плажове с розов пясък. Неговият цвят се дължи на малки, червени микоорганизми, наречени foraminifera, които се намират и в кораловите рифове.

А на фона на тюркоазените води, розовото изпъква още по-силно. Този плаж е във формата на подкова и се слави и с красивите си варовикови скали и пещери.

Снимка 492091

Източник: iStock

Pink Sands Beach, Бахамите

Още едно страхотно място за почитателите на страхотните снимки с розовия пясък. И тук той е дело на същите коралови микроорганизми, а крайният резултат при сливането с кристалните води е страхотен.

Снимка 492114

Източник: iStock

Pfeiffer Beach, Калифорния

Един от наистина магическите плажове в САЩ. Отличава се със своя лилав пясък, дължащ се на кварцови и манганови отломки, които се спускат от планините. През по-голямата част от времето лилавото е просто отблясък, но най-забележителна става гледката след дъжд.

Естествените скални арки, които са разположени на няколко места по плажа, го правят още по-привлекателен за всички, които искат да заснемат перфектния кадър и да се полюбуват на чудесата на природата.

Снимка 492096

Източник: iStock

Papakōlea Beach, Хавай

Тук голямата атракция също е пясъкът, който е не розов или лилав, а тъмнозелен. Този цвят се дължи на кристал, образувал се от изстинала лава, наречен оливин. Тъй като са тежки, малките частици не се отмиват от плажа, а остават. Именно те го правят толкова цветен и различен.

Друго голямо предимство на този плаж е, че е много уединен, като единственият начин да стигнем до него е с ходене няколко километра. И това със сигурност е помогнало да запази естествената си красота.

Снимка 492098

Източник: iStock

Reynisfjara Beach, Исландия

Исландия определено не е страна, която ще изберем за морска ваканция. Но и в нея има един плаж, който заслужава нашето внимание, защото на него има черен пясък. Той се е образувал от ерозирали вулканични скали.

А контрастът между него, синьото море и зелената растителност наоколо наистина го правят място, което си струва да посетим, макар и без да плажуваме.

Снимка 492107

Източник: iStock

Red Beach, Гърция

Гръцките плажове да известни по целия свят. А на остров Санторини има един, който заема заслужено място и в класацията на най-цветните. Червеният плаж е наречен така заради цвета на пясъка, който пък се дължи на комбинация от черни и червени вулканични скали. Плажът е заобиколен от стръмни хълмове, по които можем да се покатерим и за по-добра, панорамна гледка, предава Reader's Digest.

Снимка 492109

Източник: iStock

Ramla Bay, Малта

Още един плаж, при който комбинацията от цветове е малко по-различна - защото пясъкът е ярко оранжев. Той се дължи на находища на корали и окислени варовици.

Плажът е разположен в изключително плодороден регион, който може да се определи и като исторически - според легендата, тук се намира пещерата, в която Калипсо държи Одисей като свой заложник цели седем години.

Снимка 492112

Източник: iStock

Porto Ferro Beach, Италия

Още един плаж с оранжев пясък, този пък в Сардиния. По-специалното му обаче е, че цветът е не само ярък, но сякаш и неонов - отразява слънчевата светлина и заслепява. А на нас ни изглежда направо златен...

Снимка 492115

Източник: iStock

Този единствен по рода си цвят се образува от интересна смес от черупки по плажната ивица в северозападната част на острова. А контрастът както с водата, така и с иглолистните гори от другата страна, си е само за снимка.