Винаги много сме се дразнили, когато отидем да пазаруваме и видим по средата на паркинга на супермаркета зарязани пазарски колички. Винаги сме се и чудили защо някои хора не ги оставят на място.

Одеялото и защо не можем да спим без него, дори и когато е горещо

Защо не можем да спим без завивка, дори и когато е горещо

Няколко логични причини

Причините, разбира се, може да са много. Може купувачът да е твърде далеч от мястото, където се паркират количките, може да има дете, което затруднява връщането, времето може да е лошо или може да има физически ограничения, които правят връщането му предизвикателство. Другият вариант е да вярва, че част от работата на работните в супермаркета или магазина е да върнат на мястото вече използваната количка.

Според Mental Floss обаче изследване, публикувано в списание Science през 2008 г., дава основателна причина от научна гледна точка.

Според проучването, хората, които връщат количките, в повечето случаи са мотивирани от социален натиск - те се страхуват от неодобрителен поглед от страна на другите и в никакъв случай не искат да бъдат първите, които оставят количката си, без да я върнат. 

Снимка 481366

Източник: iStock

Но хората не са задължително свързани с такива фактори. Желанието да се приберат вкъщи, да останат с детето или да не ги намокри дъждът, се противопоставя на социалните норми и ги кара да постъпят по този начин. Ако има и един, който е зарязал количката си на неподходящото място, за другите е по-лесно да последват примера му.

Така учените установяват, че хората са по-склонни да изоставят социалния ред, ако средата, която ги заобикаля, вече проявява признаци на пренебрегване.

Малките сърнета и еленчета и защо не бива да ги пипаме, ако ги видим в гората

Ето защо не бива да пипаме малките сърнета, ако ги видим в гората

Не само не им помагаме, а дори им вредим