Предвид все по-увеличаващите се разходи за живот в последно време, всеки се опитва да прави икономии, включително и по отношение на енергията, която използва в дома си.

Храна, бюджет и как лесно може да намалим ежедневните разходи за трапезата

Как лесно да намалим разходите си за храна

Защото винаги има начини

Затова е добре човек да знае как може да спести дори и от елементарни неща като приготвянето на храната. И ако често в менюто присъства пастата, добре е да знаем, че има начини, чрез които да намалим на времето (и енергията) за което може да сготвим любимото на мнозина вкусно ястие.

Тук на помощ идва техниката на т.нар. "пасивно готвене". Според него, варенето на пастата може да стане в рамките само на две минути - нещо, което ще намали емисиите на CO2 с до 80% в сравнение с традиционния подход.

Снимка 612112

Източник: iStock

А "тайната" на този вид готвене е следната: във вряща и подсолена водасе добавя пастата. След като водата отново заври, тестеният продукт се готви в рамките на само 2 минути - тогава котлонът се изключва и съдът се покрива с чиста, тънка кърпа, която се уплътнява с капака.

Оставя се пастата да престои по този начин - сумарно за времето на приготвяне, описано на оригиналната опаковка. След което излишната вода се отцежда.

Снимка 612113

Източник: iStock

Все пак трябва да се вземе под внимание и видът на пастата. Сваряването на спагетите традиционно отнема около девет минути. При пасивна техника на готвене, те се оставят във вряща вода за две минути и след това се покриват за още около седем-осем.

Фузилите отнемат малко повече време за приготвяне, така че след две минути варене, се оставят да престоят за около 10. Приблизително същото се отнася и за станалите видове макарони, въпреки че е нужно да се съобразим с вида им - дали са тортильони, фарфали или пене.

Пастата, сосът и лесният трик, с който става по-вкусна

Лесен трик, който прави всяка паста по-вкусна

Препоръчан от шеф-готвачите

И ако приготвим пастата си по този начин, хем ще спестим средства, хем ще получим ястие, което по нищо няма да се различава от това, което сме свикнали са консумираме, уточняват от Metro.