„Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление“, е казала великата Коко Шанел. А всички знаем, че то е най-трайно и обикновено предопределя мнението ни за човек за цял живот.

Първата среща, сърдечният ритъм, потенето и колко е добре е минала тя

Защо е добре да се потим на първа среща

Любопитно ново проучване

Проучване на канадски учени си поставя за цел да определи колко време имаме, за направим първо впечатление, когато сме на романтична среща.

Екипът на Лорън Кер от университета "Макгил" в Монреал поканил 372 доброволци за участие в срещи за запознанства. Преди всяка среща участниците трябвало да отговорят на въпроси, за да се установи техният характер, самочувствие и чувство за благополучие. Твърденията им трябвало да бъдат потвърдени от приятели или от членове на семейството им.

Снимка 518205

Източник: iStock

Учените установили, че хората, които си устройват първа среща, разполагат само с три минути, за да направят добро впечатление, пише Daily Mail. След всеки триминутен сеанс участниците давали оценка за личността на партньора. След това тя била сравнявана с тази от предварителния въпросник.

Повечето от участниците отгатвали предварителните данни за нула време. "Някои хора са отворени книги, чиито отличителни характеристики могат да бъдат усетени след кратко взаимодействие, докато други са по-трудни за четене", казва психологът Лорън Кер.

Снимка 518207

Източник: iStock

Интересното е, че най-лесно разпознаваеми са по-заможните хора, с високо чувство за самоуважение и удовлетвореност от живота.

Първата среща, първото впечатление и как преценяваме хората

Как да направим добро първото впечатление

Отговорът в два въпроса

Учените тепърва ще проучват защо тези, които съобщават, че се чувстват по-добре, се възприемат по-точно на първите срещи. Те също така искат да разберат как точните първи впечатления влияят на интереса към романтичния партньор по-нататък.

Пълните резултати от проучването са публикувани в Journal of Research in Personality.