Мнозина от нас не си падат по физическите натоварвания, но и за тях има решение. Оказва се, че можем да поддържаме форма и без да полагаме нечовешки усилия. За целта е нужно просто да се движим повечко и да си наложим няколко елементарни правила във всекидневието, които да спазваме, за да не трупаме излишни калории.

Ранните тренировки, вечерните упражнения и кое време от деня е най-подходящо за физическа активност

Сутрин или вечер да тренираме

Още един плюс за...

Става въпрос за четири прости навика, които предлагат експертите, в случай че нямаме време или желание за спортуване.

Телефонни разговори в движение

Според личния треньор Ашли Ван Бурскирк, това е един от най-простите начини да се раздвижим, докато говорим с близки, непознати или по работа. Един елементарен трик, с който да придадем смисъл на разходката ни, дори и вкъщи.

Снимка 521358

Източник: iStock

Разтягане, докато гледаме телевизия или работим

"Стречингът не изгаря и грам калории, но създава повече пространство в ума и тялото ни, което пък насърчава състоянието на релаксация", казва Клара Робъртс-Ос, инструктор по йога.

Снимка 521359

Източник: iStock

Когато сме спокойни, сме по-малко склонни да посегнем към храната като средство за сваляне на стреса. По-рядко ще консумираме и алкохол или ще се отдадем на вредни изкушения от типа на десерти и преработени храни, към които най-често прибягваме в депресивни състояния.

Медитацията, упражненията и кое е по-полезно за психичното ни здраве

Спорт или медитация - с какво да борим стреса

Най-оптималният вариант

Според инструкторката по йога, стречингът пред телевизора или лаптопа намалява освобождаването на кортизол - хормона на стреса, който често води до някои вредни хранителни навици.

Фитнес на една ръка разстояние

Колкото и да държим на реда вкъщи, ако оставим тежестите, ластиците или който и да е фитнес уред пред очите ни, със сигурност ще го използваме в пъти по-често. Трябва само да го вземем, за да направим някое и друго упражнение, а защо не и цяла серия.

Снимка 521360

Източник: iStock

Навици, навици и пак навици

Не е нужно да променяме тотално начина си на живот, а само да включим някой и друг мързелив трик от изброените по-горе.

"Направете 15 клякания, след като измиете зъбите си", казва пред Eat This, Not That! Сара Хапанен, консултант към Съвета за активен и здравословен начин на живот на губернатора на Колорадо.

Медитацията, упражненията и кое е по-полезно за психичното ни здраве

Спорт или медитация - с какво да борим стреса

Най-оптималният вариант

Дори и 10 да правим, пак ще има ефект. И е едно добро начало.