Ядките са задължителна част от здравословния начин на живот, те са източник на полезни мазнини, а и страхотен начин да заблудим глада, когато ни свари неподготвени. Кои точно ни харесват най-много е въпрос на личен вкус, но е добре да сме наясно с топ пет на най-полезните ядки.

Орехи

Те се смятат за най-древната храна от дърво, която хората са консумирали, още от преди 10 хиляди години. Орехите имат редица ползи за нашето здраве и със сигурност не бива да пропускаме консумацията им.

Тези ядки са богати на фитохимикали - феноли, фитати и фитостероли, което ги подрежда на върха в класацията на най-здравословните ядки. В тях има и много омега-3 мастни киселини, които имат протововъзпалителен ефект, подобряват здравето на костите и действат благоприятно на сърдечно-съдовата система.

Снимка 455501

Източник: iStock

При едногодишен редовен прием на орехи, учените установяват подобрение на нивата на холестерол, особено при жените с наднормено тегло. Но тези ядки се борят и с раковите клетки в областта на дебелото черво и гърдите.

Бадеми

В миналото са се използва като лекарство за по-различни болести, което само по-заможните са успявали да си позволят. Добавяли са се и към ястията с месо, за да станат по-лесно смилаеми.

Тези ядки също се консумират от хиляди години и винаги са имали славата на едни от най-полезните, което не е никак случайно. 

Намаляване на телесно тегло, коремни мазнини и кръвно налягане са само част от ползите, видими при хора със затлъстяване, при които 15% от мазнините идват от бадеми в рамките на 12 седмици. Хората с диабет също се повлияват повече от добре.

А за всички нас бадемите са източник на витамин Е, калций, магнезий и фолиева киселина. 

Снимка 455503

Източник: iStock

Шамфъстък

Консумацията на тези ядки може да е малко по-сложна заради черупката, която трябва да премахнем, но американците например консумират близо 45 хиляди тона шамфъстък годишно.

Той е най-полезен за възрастните хора с диабет - намалява нивата на холестерола и триглицеридите, ако се консумира всеки ден в продължение на месец. А за четири месеца ефектът е подобрен контрол върху нивата на кръвна захар при хора в преддиабетно състояние.

Причината за тези ползи е ресвератролът - антиоксидант, съдържащ се в шамфъстъка, който поддържа нивата на глюкоза. В тази ядка има и редица фитохимикали, които имат противовъзпалителен ефект, пише The Healthy.

Снимка 455504

Източник: iStock

Макадамия

Наричат я кралицата на ядките. Изследванията са установили, че макадамията намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Тя помага и за регулиране на нивата на холестерол. Източник е и на тиамин (витамин В1) и манган, които са полезни за костите, сърцето и ума.

Снимка 455506

Източник: iStock

Кашу

Не само са едни от най-популярните, но и от най-вкусните и полезни ядки. Кашуто съдържа фосфор, магнезий, мед и манган, както и фитати, които имат противовъзпалителни свойства.

Мъжкото либидо, ядките и какво количество е необходимо за по-силен оргазъм

Колко му трябва на мъжа за страхотен секс

Само няколко грама от това

При редовната му консумация, в рамките на един месец то успява да подобри нивата на лошия холестерол както при мъжете, така и при жените. Според едно научно изследване, подобрява и кръвните липиди.