Когато преди седмица се появиха снимките на Олена Зеленска за корицата на октомврийския брой на Vogue, мненията бяха поляризирани. Докато едни хвалеха смелостта и отдадеността на първата дама на Украйна, други намираха фотосесия за модно списание за неуместна по време на война.

Олена Зеленска, Володимир Зеленски, Vogue и какво споделиха украинският президент и първата дама пред изданието

Олена Зеленска показва женското лице на войната

Какво споделиха украинският президент и първата дама пред Vogue

Една от любопитните критики, които Зеленска отнесе, беше за позата на кадъра за корицата.

"Неженствена" беше думата, ползвана най-често за снимката, на която първата дама на Украйна седи на стълбище вътре в Мариинския дворец в Киев, докато зад гърба й се виждат чували с пясък между колоните.

Това породи яростни реакции сред украинските жени, като първата беше от журналистката Зоя Звинятскивска, пишат Newsweek. Тя създаде хаштага #SitLikeAGirl и се снима в същата поза, като Зеленска.

В първите три дни от "флашмоба" на Звинятскивска хиляди украинки се включиха в това да се снимат по същия начин. Направи го и самата Ани Лейбовиц - прочутата фотографка, която пристигна в Киев, за да направи фотосесията с президентшата.

"Целта на флашмоба е да покажем колко нелепи са стереотипите спрямо момичетата и жените", казва украинската журналистка пред Kyiv Post.