Ледена пивка бира се лее, ароматни наденички цвърчат на скарата, музика и смях огласят улиците, а сочни сервитьорки с руси плитки, носят невероятни количества пълни халби в ръце. Е, вероятно вече всички се досещат, че става въпрос за Октоберфест. А той тази година най-накрая ще се завърне.

Октоберфест - любопитни факти и цифри

Октоберфест - любопитни факти и цифри

Събитието е в разгара си

След две години отлагане заради паднемията тази есен Мюнхен отново очаква всички любители на пивото и ежегодния бирен фестивал. А новината става още по-хубава, защото обещанията са Октоберфест да се проведе без никакви пандемични ограничения.

Най-нетърпеливите ще могат да се потопят в магията му на 17 септември, когато е и официалното откриване. Стига да имат сили и желание, могат да се забавляват чак до края му на 3 октомври, когато е националният празник на Германия.

Снимка 583185

Източник: iStock

Тази година почти 500 пивоварни за бира, ресторанти, скари за риба и месо, продавачи на вино и др. ще бъдат част от събитието. Работното време също ще бъде по-дълго от преди, като първите бирени шатри ще отворят в 9 сутринта и ще затворят в 22:30 ч. Последните поръчки ще се приемат в 21:30 ч.

Всеки, който иска да опита от истинското пиво, ще трябва да плати между 12.60 и 13.80 евро за халба бира от един литър. В сравнение с последното издание на феста - това е увеличение от около 15%, пише The Journal.

Снимка 583184

Източник: iStock

Историята на Октоберфест ни връща в далечната 1810 г., когато празникът се отбелязва за първи път - в чест на брака на престолонаследника принц Лудвиг Баварски с принцеса Тереза. Но заради войни и пандемии 200-годишният фестивал е отменян десетки пъти.

Бира, кости, инфаркт, диабет и защо да не пренебрегваме пивото

4 доказани ползи от бирата

Когато фактите говорят, ние мълчим (и спокойно отпиваме)

Последно това се случи през 2019 г. с началото на COVID пандемията, която го сложи на пауза за две години. Преди да се случи това, Мюнхен посреща около 6 милиона редовните посетители от всички краища на света. Много от германците пък (и не само) са истинска атракция, пременени в традиционни баварски костюми.