Често пъти се въртим в леглото и и сякаш не можем да си намерим място, докато не се завием с одеялото си. Случва се да го търсим дори и в горещи нощи, в които определено нямаме нужда от допълнителна топлина. Сякаш завивката има някаква магическа сила и когато се покрием с нея, спим много по-добре. От Bright Side установяват, че има няколко причини да сме така привързани към одеялото.

Сънят, недоспиването и какво се случва с тялото ни, когато не спим достатъчно

Какво се случва с тялото, когато не спим достатъчно

Нищо хубаво, със сигурност

Регулира телесната ни температура

Хората сме топлокръвни същества, което означава, че тялото ни умело регулира телесната температура, като ни създава нужния комфорт, за да се чувстваме добре. Когато спим дълбоко обаче, целият този контрол на топлината отслабва.

Снимка 480309

Източник: iStock

Точно в тези моменти търсим допълнителен начин да се сгреем с нещо под ръка около нас. Тук на помощ идва любимото одеяло, което помага на тялото да регулира и поддържа подходящата температура.

По-ниски нива на стрес и тревожност

Серотонинът играе важна роля за това да ни прави по-щастливи и по-спокойни. Когато сме стресирани и разтревожени, се оказва, че е трудно да заспим.

Снимка 480312

Източник: iStock

Когато обаче се покрием със завивка, спомагаме за освобождаването на по-голямо количество серотонин, тъй като одеялото ни кара да се чувстваме в безопасност. Това ни прави по-спокойни, помага да изгоним негативните мисли и да спим като бебе.

Помага ни да заспим

Снимка 480311

Източник: iStock

Одеялата създават приятен микроклимат, при който температурата почти се променя. Кожата ни се загрява, като същевременно околните фактори, които охлаждат тялото, не ни влияят толкова силно. И така заспиваме по-бързо, като същевременно имаме по-добър и по-дълбок сън.

Ритуал преди лягане

Хората обичат да робуват на навиците си, което обяснява и защо винаги се нуждаем от топлата си завивка, дори и когато е топло и, на практика, нямаме нужда от нея.

Снимка 474553

Източник: iStock

Тъй като използваме одеяла през целия си живот, употребата им се е превърнало в рутина, с която сме свикнали. И така, когато си лягаме, ние се завиваме с одеяло по навик, а тялото получава сигнал, че е време да спим.

Чувстваме се защитени и в безопасност

Завивката ни кара да се чувстваме защитени и в безопасност още от деца. Да не забравяме, че в детството един от най-големите ни страхове беше тъмнината. Тогава на помощ идваше именно любимата завивка - в момента, в който се завиехме през глава, страхът от тъмнината сякаш изчезваше.

Снимка 480308

Източник: iStock

Одеялото беше вълшебно средство, което ни помагаше да се борим със страха, като ни караше да се чувстваме защитени. Това усещане за безопасност остава и до ден днешен, когато макар и пораснали, продължаваме да се радваме на познатата сигурност на меката и удобна завивка.

Сънят, дългите часове спане и какви са вредите за тялото и мозъка ни

Защо не трябва да прекаляваме със съня

Много хубаво не е на хубаво