Един от основните (ако не и най-основният) фактори, когато търсим работа, е заплащането. Какво е то се оказва решаващо не само за това дали да приемем дадена позиция, но и въобще за това дали да кандидатстваме за нея.

Кандидатстване за работа и най-неприятните въпроси, които могат да ни зададат по време на интервюто

Най-гадните въпроси по време на интервю за работа

И как да им отговорим

Последното може да се окаже коварно, защото едва около 12% от компаниите споменават какво е то в обявите за работа.

Това показва проучване на Payscale, цитирано от ВВС. Какви обаче са причините за това? Една от основните е, че фирмите не желаят да се сблъскат с разочарованието на настоящите си служители. Защото често новоназначените получават по-високо заплащане от дългогодишните служители.

Снимка 544303

Източник: iStock

Причината за това пък е, че бързо развиващите се компании са готови да плащат повече на обещаващи нови кадри, от които се очаква да върнат също толкова атрактивна печалба.

"Другият фактор, разбира се, е, че когато заплатите на служителите ти са публично известни, е много по-лесно за конкуренцията да реши да ги привлече при себе си", коментира проф. Еди Инг от канадския Queen"s University.

Снимка 547284

Източник: iStock

Третата причина е най-очевидната - когато кандидатстващият за работа не знае какво да очаква, той винаги може да бъде "договорен" на по-ниска цена, отколкото обикновено се очаква за съответната позиция.