Няма как винаги да знаем точното съдържание на полуготовите и пакетираните храни в магазина. За да бъде запазена дълготрайността им, често в съставките им влизат консервантите нитрати и нитрити. А те могат да бъдат опасни за здравето.

Вегетарианство, веган диета, яденето на месо и каква е връзката с депресията, и тревожността

Пази ли ни месото от депресия

Какво установиха учените

Как го правят ли? Оказва се, че попаднали в тялото ни, те създават съединения, които са потенциално канцерогенни. А влезли в чревния тракт, последните могат да увредят ДНК-то ни и да доведат до рак.

За този ефект се разбира след проведено проучване. При него е направено сравнение на риска от развитие на рак между хора, консумирали храни с нитрати и нитрити, и хора, които не са.

В изследването участие са взели 101 056 възрастни. А крайните резултати разкриват тревожна тенденция. 

Снимка 573542

Източник: iStock

Редовната консумация на продукти, съдържащи нитрати, увеличава риска от рак на гърдата с около 25%.

От рак на простатата с почти 60% пък е повишен рискът при прекаляването с храна, в която има нитрити.

Експертите припомнят, че за вредата на тези два вида консерванти, както и връзката им с повишения риск от развитие на рак, се знае в световен мащаб не отскоро. 

Снимка 573541

Източник: iStock

Доказано канцерогенни те са при проведените изследвания с животни, а за негативните ефекти при хората продължават да се правят все по-задълбочени проучвания.

За да избегнем нитратите и нитритите, е необходимо да обърнем повече внимание на това, което ядем. Препоръчително е да изключим (или поне да намалим) консумацията на преработени меса като кренвирши, бекон, колбаси и наденици. Тях може да заместим с прясно месо.

Рак, ракови заболявания, изкуствени подсладители и каква е връзката помежду им

Има ли връзка между рака и изкуствените подсладители

Какво сочат данните от ново изследване

И друг съвет на специалистите: да ядем повече храни, богати на антиоксиданти - най-добре плодове и зеленчуци, пише Eat This, Not That.