Да избягаме на малък, самотен остров си е мечта за мнозина. А ако не знаем къде точно да намерим подходящ, то днес се отправяме към Испания. Част от нейната територия е остров Салвора, който определено има с какво да ни впечатли.

Остров Мигинго - как 1000 души живеят на 2000 кв.м

Остров Мигинго - как 1000 души живеят на 2000 кв.м

Много са си близки - буквално

Той е част от Атлантическите острови в Национален парк Галисия и се намира на около три километра от брега. Малкото парче земя е необитаемо, а до 2008 г. беше частна собственост и посещенията бяха забранени.

Островът е предимно със скалист релеф, но пък има три плажа със ситен пясък и кристални води, където всеки ден спират лодки с посетители. А единственият начин да стигнем до Салвора сега е да си резервираме посещение предварително като ограничението е до 250 души дневно. Тръгването е от пристанището в Ла Коруня или Понтеверда. В цялостното преживяване, което продължава близо пет часа, е включена и дегустация на морска храна.

Островът определено предлага по-необикновено изживяване, защото няма общо с повечето пренаселени туристически дестинации. Тук не само няма ресторанти и магазини, но няма дори тоалетни, мивки и кошчета за боклук. Целта е да се запази максимално непокътнато от човешката ръка. 

анкета

Къде ще почивате това лято?

Виж резултати

На българското Черноморие 33.1%

В Гърция 24.0%

Пак в Европа, но по-далеч 12.0%

Предпочитам планината 12.8%

Няма да почивам, ще ремонтирам 18.1%

Салвора има богата и интересна история. Твърди се, че между XVI и ХIX век е бил пиратски пристан. Основната атракция тук е голям морски фар, а около мястото се носят редица митове и легенди. Като например за корабокрушението през 1921 г., когато корабът Santa Isabel потъва в подножието на фара и 200 души губят живота си. Останките от плавателния съд и до ден-днешен са на 15 метра под водата и са станали убежище на различни морски видове. Организират се и гмуркания до тях. 

Друга забележителност на острова е статуята Sirena de Salvora, която гледа право към водата. Легендата за нея е, че римски цар, оцелял след корабокрушение, е срещнал русалка и веднага се е влюбил в нея. Разказва се още, че двамата се женят и имат син на име Марино. А вярванията, че около острова може да срещнеш русалка, продължават да битуват и до днес, предава daily Mail.

Въпреки малката си площ и фактът, че е останал непокътнат след откриването си, остров Салвора впечатлява и със своите традиционни каменни къщи и старата си фабрика за добиване на сол. А когато се уморим от разходки, може да си починем на някой от девствените плажове - истинска идилия.