В стремежа си да ограничим потреблението на найлонови торбички за еднократна употреба, през последните години бяха въведени различни мерки - поставяне на цена на торбичките или пък насърчаване на употребата на големи торби за многократна употреба, които обаче също са произведени от найлон, и то много по-плътен и устойчив.

Целта на тези торби е да бъдат използвани в продължение на дълги години и така потреблението на найлон и пластмаса значително да намалее.

Но Грийнпийс и неправителствената организация Environmental Investigation Agency публикуваха доклад, според който стратегията не върви по план. В него те твърдят, че през 2019 г. десетте най-големи магазина за хранителни стоки във Великобритания са продали 1,5 млрд найлонови торби за многократна употреба, което се равнява на 54 торби за семейство.

Това означава, че потребителите не използват една и съща торба за покупките си, а отново ги третират почти като еднократни или - по една торба на седмица.

Снимка 456177

Източник: iStock

Така в природата попада още по-голямо количество найлон и пластмаса, както и вредни емисии от производството им. Авторите на доклада предлагат потребителите да бъдат насърчавани да си носят торби от вкъщи, вместо да си ги купуват на място в магазина всеки път, защото са забравили да си вземат торбата, когато отиват на пазар. Те отбелязват, че трябва да се сещаме да си взимаме торбата, когато отиваме на пазар, както се сещаме да вземем телефона си.

Снимка 456176

Източник: iStock

Същевременно, проучване от 2017 г. за ефектите от въвеждането на такса за торбичка върху потреблението и отношението на хората към екологичните проблеми в Португалия, показва, че в действителност потреблението на еднократни торбички е намаляло със 74%, това на торбите за многократна употреба се увеличило с 61%, но отношението към екологията и особено към замърсяването на океана, не се променило.

Пластмасовите кутии, огледалата, найлоновите торбички и какво не можем да рециклираме

Какво не можем да рециклираме

Боклукът, за който няма втори живот

Португалия има огромен излаз на море и животът на хората там е свързан с океана, но се оказало, че състоянието му изглежда не се осъзнава като важно от населението.