Всички знаем онова бодливо, неприятно усещане, което изпитваме под вълнения пуловер или когато някой леко докосне кожата ни. И доста често все някъде по тялото си имаме сърбеж, дори без конкретна причина.

Раните, зарастването им и каква е причината да ни сърбят

Защо зарастващите рани сърбят

И как да си помогнем

И ако сме се чудили защо, учени от Харвардското медицинско училище в САЩ най-накрая откриват причината - бактерия, която живее в кожата ни. Известна като Staphylococcus aureus, тя буквално променя нервните ни клетки.

Досадният малък микроб освобождава химикал, който активира протеин в нервите ни. Това изпраща сигнал до мозъка, който той възприема като сърбеж.

Снимка 644057

Източник: iStock

Трябва да сме наясно, че в кожата ни има и много добри бактерии. Всъщност този невероятен орган се поддържа здрав благодарение на финия баланс на микроорганизмите в него. Но когато този балансиран микробиом излезе от строя, Staphylococcus aureus започва да "вилнее".

Изследователите откриват това чрез изследвания върху мишки и човешки клетки. Те изолират един-единствен ензим, който се отделя от бактерията при контакт с кожата и който се оказва виновникът за сърбежа.

Снимка 644059

Източник: iStock

Хората, страдащи от дерматит имат по-високи нива на този ензим, отколкото хората със здрава кожа. Това обяснява защо пациенти с екзема и атопичен дерматит имат значителни сърбежи. А в такава ситуация чесането не само не помага, а дори влошава нещата - може да причини дори увреждане на кожата и болка.

Ето защо сега учените се надяват, че откритията им ще подобрят лекарствата и кремовете, предназначени за лечение на сърбеж, свързан с дисбаланс в кожния микробиом.

Коронавирус, бактерии или гъбички - откъде ще дойде следващата пандемия

Коронавирус, бактерии или гъбички - откъде ще дойде следващата пандемия

Въпросът е не дали, а кога

От еволюционна гледна точка все пак остава неясно защо бактериите искат да накарат кожата ни да сърби. Според изследователите, цикълът "сърбеж-чесане" може да е от полза за микробите, позволявайки им по този начин да се разпространяват из тялото. И затова остава отворен въпросът - дали чесането помага на нас или на микробите, пише Science Focus.