Естествените, био, чисти и екологични продукти са актуален тренд вече от доста време. Често обаче зад твърденията "натурален" и "еко" не стои нищо повече от маркетингов трик. Дали така стои и въпросът с натуралните дезодоранти, безопасни ли са и, най-вече, вършат ли работа?

Снимка 534887

Източник: iStock

На този въпрос се опитва да отговори New York Times, който се допитва до онколози, епидемиолози дори специалисти по човешки микробиом, които да отговорят на въпроси за тези хигиенни продукти. Отговорите им не са еднозначни.

Едно от основните твърдения против традиционните антиперспиранти е активната им съставка - алуминий. Според широко разпространена теория от 90-те той е причина за рак на гърдата и дори Алцхаймер. Според American Cancer Society обаче няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на твърдението. Освен това тялото усвоява миниатюрна част от този алуминий.

Снимка 483141

Източник: iStock

Безопасността на натуралните дезодоранти също не е гарантирана. Защото заради липсата на алуминий, те трябва да разчитат на силни етерични масла, които да вършат черната работа срещу лошата миризма на подмишниците.

А както повечето аромати, и те са причина за много алергични реакции. Професорката по дерматология от Станфордския университет д-р Дженифър Чен казва, че именно ароматите са причина за повечето алергични реакции към козметика, независимо дали е традиционна или натурална.

Снимка 483143

Източник: iStock

Колкото до въпроса дали натуралните дезодоранти вършат работа, отговорът е спорен. Те залагат на това да маскират неприятната миризма от потенето, а не да го потиснат, каквато е ролята на антиперспирантите. А едното със сигурност мирише по-зле от другото.