Геолокацията на смартфоните ни позволява на агенциите за сигурност, интернет компаниите и собствениците на мобилни мрежи да проследяват всяко наше движение. 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. Съществуват и специфични програми, които служат за наблюдение на нашата дейност, като например тази, която Испания отскоро използва, за да проучи разпространението на коронавируса в страната.

Новата програма, наречена DataCOVID-19, е предназначена за запис на данни от мобилни оператори, с цел получаване на карти за движение на населението и проучване на възможни огнища на зараза, за да се ограничи разпространението на COVID-19.

Както при мерките, предприети за карантина и за временно преустановяване на някои дейности, всяка страна използва този тип технологични решения по различни начини.

Снимка 473596

Източник: iStock

Например Сингапур пусна серия от инструменти за високотехнологично наблюдение, управлявани директно от правителството. Най-ефективното е приложение за смартфони, което използва Bluetooth сигнала, за да проследи близостта на потребителите с други хора, които имат инсталирано приложение. То предупреждава онези, които влизат в контакт с някой, който е бил тествал положително, или е изложен на висок риск от това да бъде носител на коронавируса.

Испания, коронавирусът и как се забавляват испанците по време на карантина

Междусъседските забавления на испанците по време на карантина

Когато има желание, има и начини

В допълнение към приложението, наречено TraceTogether, правителството изпраща на гражданите актуализации чрез WhatsApp два пъти на ден, включително общия брой случаи, места, в които се подозират активни огнища на заразата, и съвети за избягване на разпространението.

В Хонконг някои жители, които са тествали положително за новия коронавирус, са принудени да носят гривна, използвана за наблюдение на хора под домашна карантина, която се свързва с мобилно приложение, способно да сигнализира на властите, ако това лице напусне карантинното си място.

Снимка 473594

Източник: iStock

Израелската агенция за сигурност Shin Bet използва данните за местонахождението на смартфоните на жителите на Израел, за да проследи къде са се намирали и да може да прилага карантинни контроли или да затяга мерките за ограничаване.

За изненада на много израелски граждани обаче, тези данни се събират от години, на теория за борба с ислямския тероризъм, пише New York Times. Досега използването на тези системи не е било известно на гражданите, което породи известен спор в страната.

Китай, прилепите и продават ли още екзотични животни на пазарите там

Китай пак изкара прилепите на пазара

Старата песен на нов глас

За да избегнат злоупотребата с използването на личните ни данни посредством технологиите, учените и изследователите се стремят да предложат алтернативи, които не нарушават основните ни права. Например Масачузетският технологичен институт (MIT) разработи приложение, наречено Private Kit, което позволява на потребителите да декларират дали имат коронавирус, или не.

Снимка 473595

Източник: iStock

Информацията за нашето местоположение и движение се съхранява в телефона в криптиран вид и не се споделя с трети страни без съгласие. Други потребители могат да получават известия дали са били в контакт с някой с коронавирус, но те няма да знаят самоличността на тези хора. Проблемът е, че за да бъде ефективен, този инструмент изисква широкото му използване от населението, особено тези, които са тествали положително.

Заради това непрекъснато разширяване на мерките за проследяване и наблюдение, много от активистите за човешки права обаче негодуват, като изказват своите притеснения за това колко време ще се събират данните ни, кога ще бъдат изтрити и дали изобщо ще бъдат изтрити. И до каква степен тези данни могат да повлияят на анонимността и личния живот на гражданите.

Коронавирусът, пандемията от COVID-19 и как промени света

Светът спря заради коронавируса

Нищо не е както преди