Остаряването е неизбежен процес, през който всички преминаваме, но по различен начин и с различна скорост. Индивидуалните особености са свързани както с генетичната предразположеност, така и с начина на живот, който водим.

Възрастта, остаряването и признаците, по които разбираме, че вече не сме млади

Какво се случва, когато станем на 47

Това са сигурните признаци на...

Добре знаем, че трябва да се храним здравословно, да се наспиваме добре и да избягваме стреса. Но има и един най-обикновен, ежедневен навик, който се оказва, че има пряка връзка с остаряването.

Миенето на зъбите е от съществено значение за тяхното здраве, както и за цялостната хигиена на устната кухина. А възникването на проблеми в нея - било то кариеси или възпаление на венците, може да окаже влияние и на общото ни здравословно състояние.

Снимка 526828

Източник: iStock

Различни научни изследвания доказват, че има пряка връзка между недоброто състояние на устната кухина и развитието на деменция или сърдечно-съдови заболявания.

Освен това, кариесите и заболяванията на венците са хронични възпалителни процеси, които подтискат имунната система и я правят по-малко чувствителна към по-сериозни заплахи за здравето. Някои от тях са и пряко свързани с остаряването, предава CNBC.

Снимка 526836

Източник: iStock

С други думи, хроничното възпаление в устната кухина е причина за по-бързото стареене на организма, но редовното миене на зъби, използване на конец и вода за уста, може да забави този процес.

Оралният микробиом, устната хигиена и трите навика, от които зависи здравето на зъбите ни

Как да запазим зъбите си здрави

Трите най-важни стъпки за устна хигиена

Достатъчно е само да споменем откритието на шотландски учени, според които хората, които си мият зъбите по два пъти на ден, са с по-нисък риск от инфаркт от тези, които го правят само веднъж.