Кой не знае McDonald's, веригата за бързо хранене, която през годините се превърна в един от символите на американската култура по света. Сега обаче цяла една ера за компанията е на път да приключи.

McDonald's, ресторантите на веригата в Китай и защо инсталираха велоаргометри

Необичайният ход на McDonald's

Лъскане на имидж

След повече от 30 години успешно развитие на бизнеса си там, McDonald's са взели решението да продадат бизнеса си в Русия.

До тази крайна мярка се стига заради нахлуването на руската армия в Украйна. Собствениците обясняват, че са строго против военните действия - насилието просто не съответства на ценностите, които компанията следва.

В знак на подкрепа към украинския народ McDonald's първоначално временно затвори ресторантите си. Сегашното решение на компанията обаче е окончателно, а в изявлението, с което бе разпространено, се казва:

"Изключително много се гордеем с всички 62 000 служители, които работят в ресторантите ни, както и със стотиците руски доставчици, подкрепящи бизнеса и местните ни вериги. Отдадеността и лоялността им към McDonald's правят вземането на решението много трудно."

В текста също така и се уточнява, че компанията трябва да се придържа към глобалните си ценности. Затова изтегля бизнеса си от Русия, а ресторантите си планира да продаде на местен купувач.

Докато бъде окончателно завършена сделката, McDonald's ще продължи да изплаща заплатите на руските си служители. След продажбата всички лога и надписи, с които компанията се отличава вече години наред, ще бъдат премахнати от ресторантите.

Илон Мъск, доджкойнът, McDonald's и предизвикателството на милиардера към веригата за бързо хранене

Закачките на Мъск с McDonald's

Готов на всичко

Но дори и след като изчезнат символите, McDonald's все пак ще запази търговската си марка в Русия, пише BBC.