Всички знаем колко вредни за нашето здраве са излишните килограми. Все пак, има значение о къде точно ги трупаме. Доказват го канадски учени, според които тяхното изследване е най-изчерпателното правено досега.

Те са анализирали 72 изследвания, обхванали общо 2.5 милиона участници, проследени от три до 24 години. Според тях, измерването на т.нар. централно (или коремно) затлъстяване заедно с индекса на телесната маса може да помогне да се определи рискът от преждевременна смърт. 

Авторът на изследването Таусеф Ахмад Хан от Департамента за науки за храненето в Университета в Торонто казва, че мазнините около корема могат да бъдат по-проблематични от тези по другите части на тялото. Заради това хората трябва да се съсредоточат върху талията си, а не върху общото си тегло или индекса за телесна маса.

Снимка 497901

Източник: iStock

Проблемът при тлъстините в коремната област е, че те обхващат и органите. А по-голямото им количество обикновено е свързано и с висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет и инсулт. Затова учените смятат, че именно затлъстяването в областта на корема увеличава риска от смърт от тези болести, пише Mirror.

Всеки 10 см в повече на талията се свързва с 11 процента по-висок риск от смърт по каквито и да е причини. Всяка 0.1 единица увеличение на съотношението талия-ханш, талия-височина, талия-бедра се свързва с около 20 процента по-висок риск, каза Таусеф Ахмад Хан.

Добрата новина е за тези, които имат по-голям ханш и едри бедра, защото обиколката на ханша и бедрата е свързана обратно пропорционално с риска от смърт. 

Храненето, килограмите и генът, който не ни позволява да дебелеем

Ядеш и не дебелееш - наистина ли е въпрос на гени

Ще се намери ли лек за затлъстяването

Увеличение от 10 см в обиколката на ханша се свързва с 10 процента по-нисък риск от смърт, а всеки 5 см повече на обиколката на бедрата - с 18 процента по-нисък риск. Тлъстините в ханша се смятат за полезни, а по-голямата обиколка на бедрата се приема като показател за количество мускули.