До момента планетата ни е претърпяла пет основни измирания на видове - събития на изчезване, белязани от масова загуба на биологично разнообразие поради екстремни природни явления. Сега сме на прага на шесто такова изчезване на видове, което обаче за разлика от другите е изцяло причинено от човешка дейност. 

Starlink и защо сателитните чинии на Илон Мъск привличат котки и други животни

Защо сателитните чинии на Илон Мъск привличат котки

Отговорът е доста логичен

Това сочат данните от едно от последните проучвания, публикувано миналата седмица в списание Biological Reviews. Според изследването, от 1500 г. насам Земята е загубила може би между 7.5 % и 13 % от своите 2 млн. известни на човека вида, което прави от 150 до 260 хиляди вида.

"Драстично увеличените темпове на изчезване на видовете и намаляващото изобилие на много животински и растителни популации са добре документирани, но някои отричат, че тези явления представляват масово изчезване", казва Робърт Коуи, водещ автор на изследването от Хавайския университет в Маноа.

Снимка 560412

Източник: iStock

Подобно на отричането на промените в климата, мнозина все още не приемат, че продължаващото измиране на видовете представлява шесто масово изчезване, твърдят експертите. Те добавят, че това отричане се дължи на предубеден поглед върху разгръщащата се криза, която се фокусира само върху бозайници и птици, игнорирайки степента на умиране на безгръбначните, които съставляват около 95% от известните животински видове.

Според експертите често за пример за изчезващи видове се дава Червеният списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Според тях обаче той не е показателен, защото в него присъства една много малка част от безгръбначните, които не са оценени според критериите за опазване.

Снимка 560411

Източник: iStock

Докато Червеният списък предполага, че около 900 вида са изчезнали, изследователите твърдят, че истинският брой на измрели значително надвишава нормалната фонова скорост на изчезване на планетата.

Световният океан, повишаването на температурата на водата и новият рекорд за 2021 г.

Световният океан е по-топъл от всякога

Какви са причините и последствията от това

Ситуацията обаче не е еднаква навсякъде. Въпреки че морските видове са изправени пред значителни заплахи, няма доказателства, че кризата засяга океаните в същата степен като сушата. На сушата островните видове, като тези на Хавайските острови например, са много по-засегнати от континенталните видове. И скоростта на изчезване на растенията изглежда по-ниска от тази на сухоземните животни.

Снимка 560413

Източник: iStock

И въпреки това според експертите не бива да затваряме очите си за очевидното, а то е, че наистина сме изправени пред сериозен проблем, за който само ние сме виновни, пишат от Independent. Докато мнозина казват, че това масово изчезване е донякъде естествен процес и че хората са просто друг вид, който играе своята роля на Земята, изследователите твърдят, че ние са единственият вид, който има съзнателен избор по отношение на бъдещето на планетата.