След като няколко месеца трябваше да си стоим вкъщи, в момента всички искаме само да обикаляме паркове и планини и да се радваме на пролетната красота на природата. И не говорим само за растителността, която се събужда за нов живот, а и за животните, много от които точно по това време на годината се радват новото си потомство.

Точно затова е много вероятно по време на някоя от планинските ни обиколки да се натъкнем на малки сърнета и еленчета. Незнайно защо първосигналната реакция на повечето хора е да "спасяват" животинчета от тези видове, когато ги намират сами в гората.

Професионалистите от природните паркове и ловните стопанства на територията на страната предупреждават туристите да не прибират малките, мислейки си, че са изоставени от майките си, защото вместо да им помагаме, всъщност им вредим.

Снимка 481242

Източник: iStock

От Национален парк "Централен Балкан" уточняват, че кошутите и сърните скриват новородените, когато се хранят или когато усетят опасност - независимо дали става въпрос за приближаване на хищник, или на човек. Майките обаче стоят наоколо, много близо до малките си, макар и да не ги виждаме и просто чакат опасността - тоест ние, да се махнем оттам.

Ако видим малките сърни и еленчета да стоят, без да мърдат, това не е защото нещо им има и се нуждаят от помощ, а защото това е техният естествен защитен механизъм.

Снимка 481244

Източник: iStock

Новородените в никакъв случай не трябва да се пипат и да се местят. Колкото по-бързо се отдалечим от малките, ако ги видим, толкова по-малко ще стресираме и тях, и майката. Само ако наистина сме сигурни, че малкото животинче е ранено и наистина се нуждае от ветеринарна помощ, само в този случай може да бъде взето от мястото си.

Все пак, ако не сме сигурни какво точно е състоянието на сърнето или еленчето, по-добре е да не го пипаме, а да се свържем с горското или ловно стопанство в общината, в която сме го намерили, за да потърсим помощ от специалисти.