Има толкова много неща в ежедневието ни, които просто приемаме за даденост - дали защото нямаме време да научим каква е точно тяхната функция и принципът, по който работят, или пък просто не сме се замисляли твърде много. Но ако започнем да обръщаме малко повече внимание на всичко около нас, със сигурност ще изникнат редица въпроси.

Странните неща в човешкото тяло, които дори медицината трудно успява да обясни

11 нещата, с които човешкото тяло ще ни изненада

За които и науката не е категорична

И вероятно няма да успеем да намерим отговор на всички от тях. Но, въпреки това си струва си да "поразровим" и да стигнем до някое и друго обяснение.

Защо сватбените халки се носят на безименния пръст

Така повелява традицията. А тя датира още от древен Египет, когато пръстенът е символизирал вечността и мнозина са вярвали, че има "специфичен, малък нерв", който свързва безименния пръст със сърцето - което пък е центърът на човешките емоции.

Снимка 574349

Източник: iStock

Традицията се запазва и от древните гърци и римляни - та чак до днес.

За какво служат най-малките джобове на джинсите

Вероятно не са малко хората, които са си задавали поне веднъж този въпрос. Защото сега те изглеждат безсмислени. Но някога не е било така. В началото на 20 век джинсите са се носили предимно от мъжете, а малкото джобче е било мястото, в което са съхранявали джобните си часовници.

Защо звукът на мидата наподобява звука на океана

Като възрастни хора, ние добре осъзнаваме, че не чуваме океана в черупката на мидата. Но е факт, че  наистина звукът на мидата наподобява шума на вълните, когато доближим ухото си до нея.

Снимка 574355

Източник: iStock

Това, което чуваме е резултат от формата на мидата, която улавя и отразява околния шум, усилвайки определени честоти.

Защо ядем торта на рожден ден

Смята се, че още египтяните са измислили идеята за отбелязване и празнуване на рожден ден. Древните гърци пък са я доразвили и добавили традицията да се яде сладко.

Предполага се, че именно гърците са създали прототипа на съвременната торта. Те са я направили под форма на луна, в чест на Артемида, богинята на лова и плодородието. Добавили са и свещи, за да могат тортите да светят като луната.

Снимка 574350

Източник: iStock

В съвременната масова култура традицията става популярна около индустриалната революция, когато съставките за направата на торта стават леснодостъпни.

Защо някои книги имат празни страници

Тези празни страници не са грешка или разхищение на хартия. А резултат от обичайния процес на печат.

Страниците за книги се отпечатват върху големи листове хартия, което позволява групи от 8, 16 или 32 страници да бъдат отпечатани заедно. А след това да се сгънат и изрежат. И тъй като обемът на някои писмени работи не се дели на осем, остават празни резервни страници.

Защо учебните дъски са зелени

Дъските, които се предназначени за обучение в училищата, първоначално са били черни - тъй като се е използвал боядисан дървен материал, пише Stars Insider.

Паметта и кои са странните трикове, които ни помагат да я подобрим

6 неочаквани начина да подобрим паметта си

Защото Google невинаги е наблизо

Но заради нуждата от по-големи като размер дъски, дървото се заменя от стоманени плочи. Те се покриват със зелен емайл на основата на порцелан, за да бъдат по-здрави и по-удобни за транспортиране.