Началото на новата година традиционно е време за залагане на дългосрочните ни цели, мисли за промяна и развитие. Обикновено основният ни фокус е върху кариерата и нещата, с които искаме да се занимаем.

А един от най-лесните начини да се сдобием с нови знания е чрез онлайн курсовете, които предлагат редица платформи.

Снимка 495914

Източник: iStock

Сайтове като Coursera, Udemy и edX предлагат безплатни обучения, в които ни преподават някои от големите специалисти в съответната сфера. Доста пък са организирани от престижни университети от Европа, САЩ и Австралия. Кои обаче се най-актуалните умения, по които да потърсим курсове?

LifeHacker ни предлагат следните няколко MOOC (Massive Open Online Courses - онлайн курсове, в които всеки може да се запише), които са подходящи за 2022 г.

Логистика и проджект мениджмънт

Второто се оказва изискване за доста длъжности независимо от сферата, в която работим. Introduction to Project Management в edX е безплатен курс, който ще ни даде основата в тези сфери, които ще можем да приложим както в професионалния, така и в личния си живот.

Вземане на решения и решаване на проблеми

Това е пример за курс, който можем да минем независимо от сферата си на дейност. Effective Problem-Solving and Decision-Making на Калифорнийския университет се предлага в Coursera и е безплатен.

Снимка 507349

Източник: iStock

Програмиране и компютърни науки

Никога не е късно да се захванем с програмиране, а всеобщото вярване е, че работа в тази сфера винаги ще има. Избраният курс е на Харвард - Introduction to Computer Science в edX и е безплатен.

Осъзнатост и щастие

Така наречените "меки умения" са все по-търсени от специалистите по човешки ресурси. На малко позитивна нагласа ще ни научи The Science of Happiness на университета Бъркли, който се предлага в edX, отново безплатен.

Снимка 477249

Източник: iStock

Machine Learning

Автоматизираният работен процес, който ще се случи с помощта на изкуствения интелект в следващите години, ще елиминира 85 милиона работни места според доклад на Световния икономически форум. Да се подготвим за този момент ни помага Machine Learning на Станфордския университет в Coursera. До момента в него са се записали близо 5 милиона човека.