По традиция лятното слънцестоене привлича десетки хиляди хора, които се събират в Стоунхендж, за да празнуват настъпването на най-дългия ден в годината.

Смята се, че тази древна местност в Южна Англия е създадена в чест на слънцето, а камъните са ориентирани спрямо зимното и лятното слънцестоене.

И тази година на 21 юни, въпреки съветите да не се събират в Стоунхендж, заради пандемията от COVID-19, десетки хора пренебрегнаха препоръките.

Организацията English Heritage, която управлява неолитния монумент, бе предвидила излъчване на живо на изгрева в Стоунхендж. Но то е било прекъснато от съображения за сигурност, след като много хора са пренебрегнали съветите да не се пътува до монумента тази сутрин.

Видеозаписи на британски медии показаха десетки хора, които се събират в каменния кръг. Има такива, които преодоляват загражденията, за да стигнат до камъните, други пък танцуват. 

От English Heritage са били разочаровани да видят как хората действат, „като излагат на риск себе си, служителите на организацията и полицията" в условията на пандемия, пише BBC.