Преди време попаднахме на няколко храни, които наред със солидния си запас от полезни за здравето качества, имат невероятната способност да оказват по-силно положително въздействие върху структурата и външния вид на нашата кожа. Но с тях списъкът не се изчерпва.

Боровинките, лещата, шоколадът, зеленият чай и храните, които ни поддържат млади

Храните, с които сме по-млади за по-дълго

Красотата идва отвътре

Колкото скъпи и висококачествени да са козметичните ни продукти, те остават безсилни, ако не живеем и не се храним здравословно. Номерът е да накараме кожата ни да засияе, но отвътре.

Млека с растителен произход

Млеката от ядки съдържат завидна доза антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, а те са едни от основните виновници за появата на бръчки.

Снимка 525411

Източник: iStock

Доказано е, че прясното мляко от животински произход причинява акне и това е основният повод дерматолозите масово да препоръчват растителните му алтернативи.

Кравето мляко, да кажем, повишава нивото на инсулин, а той, от своя страна, стимулира производството на хормони в черния дроб. Те пък карат мастните жлези да отделят повече себум - специфичен мастен секрет, който запушва порите и често резултатът е нелицеприятен.

Снимка 525413

Източник: iStock

Сладки картофи

Тези зеленчуци са богати на хранителното вещество бета-каротин. Това е антиоксидантът, който в човешкото тяло се преобразува във витамин А.

Сладките картофи, предимствата им пред обикновените и защо да изберем тях

Защо да изберем сладкия пред обикновения картоф

Полезно, по-полезно, най-полезно

Една от основните ползи за кожата от бета-каротина е, че предотвратява появата на бръчки и действа като естествен слънцезащитен крем. Но специалистите напомнят, че не е в състояние да замести напълно козметичните продукти с UV защита.

Снимка 525414

Източник: iStock

Листни зеленчуци

Спанакът и къдравото зеле са богати на фитонутриенти, които действат като антиоксидант, уточняват от Money Morning Paper.

Сладките картофи, предимствата им пред обикновените и защо да изберем тях

Защо да изберем сладкия пред обикновения картоф

Полезно, по-полезно, най-полезно

И двата листни зеленчука са щедри на няколко вида витамини. Съдържат витамин А, който е виден борец против сухата кожа, витамин С, който помага срещу пораженията от слънчевите лъчи, и витамин Е, прочут с противовъзпалителните си качества.