Хуманоидни роботи ще се разхождат по улиците, а в Космоса ще се сторят хотели. Появата на летящи таксита между сградите беше въпрос на време, но не очаквахме и това да стане толкова скоро. Остават само три години до излитането им, поне в Щатите.

AxStation, Axiom Space, Майкъл Съфредини и кога ще ходим на почивка в Космоса

Кога ще ходим на почивка в Космоса

Първият хотел в Космоса е все по-близо

През 2024 г. Лос Анджелис планира да пусне електрически въздушни таксита, които са част от новата мрежа за градска въздушна мобилност (UAM).

Идеята на управляващите е да осигурят ежедневно, бързо и достъпно предвижване на жителите в цяла Южна Калифорния.

За да се осъществи тя, предстоят и промени в инфраструктурата - изграждане на "вертипорти", или писти, от които въпросните летящи таксита да излитат и кацат.

Градският модел Maker на самолета eVTOL, който се произвежда от базираната в Калифорния компания Archer, ще изминава разстояния до 100 километра с максимална скорост от около 240 км/ч.

Освен че ще облекчат задръстванията на земята, електрическите летящи машини ще произвеждат нулеви емисии и ще се движат доста тихо - ще вдигат шум до 45 dba, като от този, който по принцип се носи в жилищните квартали.

Производителят е помислил и за комфорта на пътниците, като е предвидил достатъчно пространство и прозорец с 270-градусов изглед.

Според бизнес плана и разходите за поддръжка на такситата Maker, те ще са по-ниски в сравнение с тези, необходими за традиционните двигатели с вътрешно горене.

Ню Йорк, Лос Анджелис, Лондон и къде живеят най-много боготаши

Тук живеят най-богатите

И плащат десетки милиони за жилище

Над подобни проекти за UAM мрежи работят още и в американския щат Флорида, както и в Германия.