Ето че е вече 1 декември и е време обратното отброяване на дните до Коледа да започне. А заедно с него малко по малко започваме да се зареждаме и с празнично настроение.

Ретро играчки за елха, коледни къщички, чаши с Дядо Коледа - няколко деко тенденции за тази Коледа

5 ретро украси за тази Коледа

Когато можем да извадим стъклените играчки от мазето

А в случай че ни е нужно още малко, за да се настроим съвсем на Коледна вълна, достатъчна е една разходка из София. Точно този уикенд в града има няколко събития, които обещават да ни заредят с щедра доза празнични емоции. Някои от тях започват още в петък, а едно е факт още от днешния 1 декември.

Леден парк София

От днес столицата вече може да се похвали със своя Леден парк - място за "ледена" разходка в самия център. Той се намира в Княжеската градина (около паметника на Съветската армия), където са разположени две ледени пързалки, свързани помежду си с ледени алеи.

Снимка 597348

Източник: iStock

Освен с пързалянето на кънки, посетителите ще могат да се забавляват и на зимния базар, който предлага храни и напитки, сред които са традиционните греяно вино и вурстчета.

Леден парк София е от 1 декември 2022 г. до 28 февруари 2023 г. и работи от 11 до 22 ч.

Коледен базар на изкуствата

В продължение на три дни Коледният базар на изкуствата ще събере творбите на шест различни автори в галерия "Пастел" на улица "Цар Иван Шишман" 16. Там ще се развихри същински базар за приложни и изящни изкуства, който обещава да предложи на посетителите разнообразни решения за оригинални и красиви подаръци.

Снимка 597350

Източник: Facebook / Коледен базар на изкуствата

Коледен базар на изкуствата е от 2 до 4 декември от 13 до 19 ч.

анкета

Време ли е за коледна украса?

Виж резултати

Да, вече я свърших тази работа 55.7%

Не, чакам средата на декември 29.4%

Не украсявам, понеже е по-екосъобразно 5.5%

Точно вадя елхата 9.5%

Коледен базар на изкуствата и творческите занаяти

В Градската градина пред Гранд хотел София ще бъде пълно с ръчно изработени творения и българска козметика, които ще може да подарим на себе си, семейство или приятели. За допълнителна доза коледно настроение ще има и греяно вино, шоколад, селекция от кафета, мед, както и други фермерски продукти.

Снимка 597351

Източник: iStock

А в случай че пък решим да посетим базара с някой малчуган, него пък ще го зарадва мини кукленият театър, на който ще се четат приказки и разкази.

Коледен базар на изкуствата и творческите занаяти е от 2 до 4 декември от 10 до 18 ч.

Коледен благотворителен базар

И тази година в парка пред НДК ще го има благотворителния коледен базар в подкрепа на конна база "Ахил" и хипотерапията. Това е терапия с помощта на коне, която се провежда за деца със специални потребности и е световно признат метод за рехабилитация при състояния като детска церебрална парализа, синдром на Даун, синдром на Рет, аутизъм и други.

Снимка 597352

Източник: Facebook / Коледен благотворителен базар

В подкрепа на каузата вече са се присъединили творци от цяла България, които са дарили изделията си на базара. Там посетителите ще могат да ги разгледат и да изберат по нещо за себе си и близки.

Коледен благотворителен базар е на 3 и 4 декември от 10 до 16 ч.

Коледен базар за бижута и аксесоари "На горния рафт"

На гости в Съюза на архитектите в България (ул. "Кракра" 11) този уикенд отново идва коледният базар за бижута и аксесоари "На горния рафт", който ще бъде изпълнен с тематични празнични творения, създадени ръчно.

Снимка 597353

Източник: Facebook / Коледен базар за бижута и аксесоари "На горния рафт"

Творците ще са над 20 и ще представят своите селекции бижута, от които да можем да изберем подаръци за семейството и приятелите. А защо не и нещо за себе си...

Коледен базар за бижута и аксесоари "На горния рафт" е на 3 и 4 декември от 9 до 18 ч.

Космически Коледен базар

Тази неделя в К.Е.В.А ще открием дрехи (сред които и такива втора употреба), с които да обзаведем празничния си гардероб. Разбира се, ще ги има и коледните пуловери, и греяното вино няма да липсва, защото какъв коледен базар ще е без тях.

Но космическият Коледен базар е с мисия и тя е благотворителна - цялата печалба от събитието ще бъде дарена за създаването на библиотека за децата от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Ясен. Дрехите, които останат непродадени, ще бъдат дарени на сдружение "Дари любов". 

Космически Коледен базар е на 4 декември от 13 до 17 ч.