Факт: лавандулата е доста фотогенична. Секси, бихме казали дори. Ето и още един факт: кой ли не се е снимал в лавандулови поля и под романтичното синьо небе. Ние също, признаваме си. А и то сега му е времето.

Лавандулата, България, BBC и как страната ни стана водещ производител на лавандулово масло

Българската лавандула и ароматът на успеха

Стоката, която се търси по цял свят

Любителите на храна обаче знаят и още нещо: че лавандулата стои много симпатично и в почти всяко ястие. Но при едно условие - само ако я използваме правилно.

Направим ли обратното - ще получим ефект с отрицателен знак и нищо чудно храната ни да заухае на сапун. А това, всеки ще се съгласи, не е никак вкусно, романтично или секси, нали...

Снимка 490401

Източник: iStock

За да не се получи сапунка, ето четири правила за готвене с лавандула, събрани от американското издание на списание Bon Apetit.

Съществува декоративна и кулинарна лавандула. Въпреки че няма точна разлика между тях и двата вида могат да се използват в кулинарията, истината е, че някои сортове са по-добри за готвене. Така че първото, което трябва да направите, е да се уверите, че сте взели именно кулинарна лавандула.

Добре е да подхождаме от максимата "по-малко винаги е по-добре", тоест да бъдем пестеливи. Рискът да прекалим и лавандулата да доминира в ястието, като му придаде аромат на сапун, е огромен. Затова трябва да следваме рецептата и винаги да слагаме една идея по-малко.

Листенца в устата, били те и на нежната лавандула, не е опция. Въобще! Вариантите да го избегнем са няколко:

  • Да я смелим със захар и да добавяме сместа към различни сладкиши.
  • Да я загреем с течност и когато отпусне аромата си, да прецедим. Вариантите за течността са или захарен сироп (вода, захар, лавандула), или сметана, или прясно мляко.
  • Да я завържем в марля, която да пуснем в горещата течност, и след като отпусне аромата си, да я извадим.
  • Да я стрием в хаванчето с останалите подправки, преди да овкусим пилешко или агнешко месо например.

Съчетаването с други силни аромати - всичко, което влиза в популярната смес от провансалски подправки: салвия, мащерка, риган, розмарин. Много си подхожда с боровинки, лимони, портокали и шоколад.

И нека снимките на ястия с лавандула да започнат сега!