Ако денят ни започва с чаша кафе, значи приготвянето й се е превърнало в обичайно повтарящо се действие за нас. Едва ли влагаме много мисъл, когато натискаме копчето на кафе машината или слагаме кафеварката на котлона.

Но ако ни е омръзнало всеки ден кафето да е едно и също и искаме да разнообразим кофеиновите си изживявания, то ето как да си направим различни кафе напитки с точното съотношение на съставки. Време е за експерименти.

Снимка 423460

Източник: iStock

Лате

Тази напитка с произход Италия е предпочитана най-вече от хората, които нямат нужда от ударни дози кафе, за да функционират адекватно. Съотношението при нея е следното: 2/3 горещо мляко, 1/3 еспресо и слой млечна пяна за завършек. Сервира се във висока чаша.

Американо

Това отново е италианска кафе напитка, която по време на Втората световна война са давали на американските войници. 1/3 еспресо се смесва с 2/3 вода. Количеството е по-голямо, а кофеиновото съдържание - по-малко. През горещите дни можем да използваме ледена вода.

Снимка 423464

Източник: iStock

Флет Уайт

Тук съотношението е същото като при Американото, но вместо вода, използваме прясно мляко - 2/3 и 1/3 еспресо. Тази кафе напитка е позната и като "австралийско лате".

Капучино

Една от най-харесваните кафе напитки традиционно се приготвя в конкретно съотношение - 25 мл кафе и 125 мл прясно мляко, което се разбива, за да стане на пяна и да се загрее до около 55%. 1/3 еспресо, 1/3 горещо мляко и 1/3 млечна пяна е комбинацията, която също ни гарантира, че денят ни ще започне повече от добре.

Снимка 423470

Източник: iStock

Мока

Освен сорт кафе, това е наименованието и на сладка, кофеинова напитка. За приготвянето на една чаша от нея са ни необходими 2/5 еспресо, 2/5 шоколадов сироп и 1/5 млечна пяна. По желание можем да гарнираме и с бита сметана.

Снимка 423473

Източник: iStock

Брийв

2/4 еспресо, 1/4 топло мляко и 1/4 сметана - това е рецептата за френския вариант на италианското лате.

Марокино - голямо изкушение в малка чашка

Марокино - голямо изкушение в малка чашка

Поредната причина да сме кафе маниаци

Афогато

Отново се връщаме в Италия, където традицията повелява тази кафе напитка да съдържа 2/5 еспресо и 3/5 ванилов сладолед, пише Pinterest.