Повечето дами приемат лакирането като напълно естествен и нормален процес. Някои дори толкова обичат да оцветяват ноктите си, че прекаляват с честотата на нанасяне на лака. А както добре знаем, непрекъснатото лакиране ги изсушава и те пожълтяват. Оказва се, че лакът може да причини и по-сериозни вреди на организма.

Едно от последните изследвания по тази тема дава някои примери за отрицателните ефекти, които съставките на лака могат да имат върху организма. 

За провеждането  на експеримента участие взимат 24 жени. Учените установяват, че шест часа след като се лакират, при 90% от участничките се наблюдават повишени нива на дифенил фосфат.

Дифенил фосфатът е производно на трифенил фосфат - вещество, което прави лака по-твърд и издържлив, но действа като ендокринен дразнител, засяга хормоните и е токсичен за клетките.

Снимка 442321

Източник: iStock

Учените откриват също, че само 10 часа след като са били лакирани, нивото на дифенил фосфат в организма на дамите се повишава до седем пъти над нормата. А това звучи доста плашещо.

Някои от вредните вещества в лаковете за нокти, за които да гледаме и които да избягваме, ако имаме възможност, са толуен (разтворител, които придава гладко покритие), дибутил фталат (използва се като ароматизатор) и формалдехид  (безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака), пише Live Science.